1. Tandheelkunde 

Als je tandheelkunde studeert, hoef je je absoluut geen zorgen te maken over je financiën. Het startsalaris ligt tussen de 3000 en 4000 euro. Na wat jaren ervaring kan het salaris oplopen tot ruim 6000 euro (!) bruto per maand. Je had vermoedelijk al een hekel aan je tandarts, maar nu is dat waarschijnlijk nóg meer het geval. En jij maar torenhoge rekeningen betalen voor controles van 10 minuten. Laat staan voor het trekken van verstandskiezen en het vullen van een gaatje… 

2. Geneeskunde

Je moet er behoorlijk wat jaren voor zwoegen zonder een cent eraan te verdienen, maar dan heb je ook wat. Na 6 jaar ben je basisarts en ligt je startsalaris tussen de 3000 a 4000 euro per maand. Dan kun je er nog voor kiezen om je te specialiseren en dit duurt ongeveer 6 jaar. Geen zorgen: tijdens jouw specialisatie verdien je al. Maar na die 6 jaar specialisatie kan je salaris zomaar boven de 10k per maand eindigen. Dan zijn al die coschappen en nachtdiensten het wel waard! 

3. Rechten

 Veel rechtenstudenten dromen ervan om later als topadvocaat aan de slag te kunnen. De serie Zuidas zal dan ook herkenbaar zijn voor velen, maar daarin wordt ook de harde realiteit getoond. Keihard vechten voor een goede positie, gevoelloze collega’s en een vervelend traditionele hiërarchie: het komt er allemaal bij kijken. Maar daar krijg je gelukkig behoorlijk wat voor terug. Niet alleen voldoening, maar ook zeker fijne inkomsten. 

4. Econometrie 

Data science is helemaal hip & happening. Niet zo gek, als je kijkt naar sociale media, de enorme hoeveelheid data en talloze problemen rondom privacy. Econometrie komt – kort maar krachtig – neer op een combinatie van economie en wiskunde. Als data scientist ben je bezig met voorspellende modellen door middel van algoritmes en machine learning technieken. Als data scientist voorspel je niet alleen de toekomst, maar je bent ook zelf de toekomst. En dát wordt beloond...  

5. Civiele techniek 

Niet alleen econometrie, maar ook civiele techniek is de toekomst. Steeds meer banen worden geautomatiseerd, maar niet die van civiele technici. Integendeel. Techniek is niet meer weg te denken uit onze maatschappij en begint ons dagelijks leven te overheersen.  Je hoeft je dus geen zorgen te maken over het feit of je überhaupt een baan vindt in deze sector. Werkgevers staan te springen om jouw vaardigheden en inzichten, en daar hebben ze héél wat voor over.