De avond van tevoren beginnen met leren

Studeren is plannen. Als je de avond voor je tentamen je reader openslaat om te zien wat je eigenlijk allemaal moet leren, ben je veel te laat. Het begint met een goede voorbereiding voor je colleges. Zorg dat je daadwerkelijk hebt gelezen wat je moest lezen voor de week, en woon zoveel mogelijk colleges bij. Herhalen is immers heel belangrijk om de stof te onthouden, en het college volgens is de eerste stap.

 

De stof alleen voor het tentamen leren en onthouden

Je studeert voor jezelf. Lekker cliché, maar het is wel zo. Dat tentamen moet je dus ook voor jezelf halen. En het tentamen is niet het doel, maar het middel om te testen of je de lesstof hebt begrepen. Over het algemeen is het dus niet verstandig om de stof te leren, alleen om het leren zelf. Je kunt ervan uitgaan dat je de rest van je studie op deze kennis moet bouwen.

 

Alleen het boek doorlezen bij wijze van ‘leren’

Als je alleen maar de stof doorneemt, ben je niet actief aan het leren. Formuleer zelf vragen, zorg dat je weet wat het belangrijkste is. Vergeet de proeftentamens niet, en leg vooral ook verbanden met bijvoorbeeld de stof van een vorig blok of een ander vak.

 

Te gedetailleerd studeren

Waar je op de middelbare school misschien hooguit een paar hoofdstukken moest leren voor je proefwerken, is dat bij tentamens voor je studie wel anders. Dat vereist ook een andere manier van studeren. Simpelweg gezegd: niet alles kan even belangrijk zijn. Zorg dat je verschil kunt maken tussen hoofd- en bijzaken. Leg verbanden en gebruik vooral ook je aantekeningen van de colleges.Bronnen: USA Today en Studieondersteuning Universiteit Leiden