1. Kies een goede kampeerplek

Zorg dat je op tijd op de festivalcamping bent om een goede kampeerplek te scoren. Als je ’s nachts niet wilt worden lastiggevallen door wildplassers moet je zorgen dat je uit de buurt van de hekken blijft. Kies ook niet voor een plek aan het pad, hier lopen ’s nachts alle kotsende en vallende zatlappen langs als jij probeert te pitten. Oh, en kijk vooral even waar de douche- en toiletgebouwen liggen. Hier wil je dicht bij in de buurt liggen, maar ook weer niet zó dicht dat je kunt meegenieten van alle bijbehorende geuren.

 

2. Laat geen waardevolle spullen in je tent liggen

Het lijkt zo voor de hand liggend, maar we zeggen het toch nog even: laat geen waardevolle spullen in je tent liggen. Niets is makkelijker dan spullen pikken uit een tent. En ook al liggen er geen waardevolle spullen meer in je tentje, zorg toch voor een slotje. Op bijna elke festivalcamping loopt namelijk wel een grapjas rond die het leuk vindt om in andermans tent te pissen.

 

3. Zorg dat je tent herkenbaar is

Die opgooitentjes die je overal kunt kopen zijn natuurlijk hartstikke leuk en handig, maar bedenk je ook dat ongeveer 90% van de camping waarschijnlijk dezelfde tent heeft. Zorg er dus voor – bijvoorbeeld met behulp van vlaggetjes – dat jouw tent herkenbaar is.

 

4. Zet je tent van tevoren thuis nog een keer op

Als je niet zo’n ervaren kampeerder bent valt het zeker aan te raden om thuis nog even te oefenen met het opzetten (en afbreken!) van je tentje. Oh, en let er ook even op dat je alles weer inpakt. Zou toch vervelend zijn als je dadelijk op de festivalcamping staat zonder haringen.

 

5. Zorg dat je deze dingen absoluut bij je hebt

Er zijn een paar simpele producten die je kampeerervaring een stuk makkelijker kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan je eigen pleepapier, duct tape om kapotte tenten mee te fixen, oordopjes om ’s nachts niet naar het gekreun van je buren te hoeven luisteren, paracetamol om je kater mee weg te jagen en vuilniszakken zodat je kampeerplek geen vuilnisbelt gaat worden. Let er wel op dat je deze vuilniszakken boven de grond bewaart, anders krijg je gezelschap van een heleboel insectenvrienden.

 

6. Laat deze dingen vooral thuis

Zo zijn er ook een paar dingen die je gewoon echt thuis moet laten. In principe zijn dat alle waardevolle spullen waarvan je niet wilt dat hier iets mee gebeurt. Rolkoffertjes met tien verschillende outfits en bijpassende schoenen zijn ook overbodig. Zorg gewoon voor comfortabele kleding waar jij je goed in voelt. Sleep überhaupt niet te veel mee, achteraf zul je zien dat je de helft van de meegenomen spullen niet eens nodig hebt gehad.

 

7. Dit is handig om aan eten en drinken bij je te hebben

Eten en drinken kopen op een festivalcamping is schandalig duur, dus zorg gewoon dat je zelf wat meeneemt. Met een brood, wat beleg, een paar appels en wat chips kom je al een heel eind. Het heeft weinig zin om avondeten mee te nemen, want vaak ben je rond deze tijd toch op het festivalterrein. Bewaar je drinken koel, dus uit de zon en in de wind. Geen zin in lauw bier? Wikkel de blikjes dan in met natte lappen, zo blijven ze lekker koel.

 

8. Een goede buur is beter dan een verre vriend

Als je gezellige buren hebt op een festivalcamping ben je een gezegend mens. Zij kunnen namelijk een oogje in het zeil houden als jij er niet bent, je kunt eventueel spullen bij hen lenen die je zelf bent vergeten en er zijn altijd mensen met wie je kunt ouwehoeren. Ideaal.

Psst: gratis naar festivals? Dat kan met Stufi van Studenten.net! Hoe dat werkt? Shop online en krijg over elk bedrag dat je besteedt een percentage terug. En met dat gratis geld koop jij kaarten voor de leukste events!