Tropicana was vroeger een recreatieoord, waarbij het zwembad gecombineerd werd met sauna, dance club en spa. Het zwembad was, en is misschien nog wel één van de bekendste zwembaden van Nederland en was ooit één van de visitekaartjes van de Maasstad. Je kon hier een dagje genieten van een subtropisch zwemparadijs. Helaas ging het slecht met de financiën toen allochtone jongeren vrouwen in het paradijs lastig vielen.

Kromkommer

Een no-waste organisatie die zich inzet tegen de verspilling van groente en fruit, dat door het niet “natuurlijke”/stereotype uiterlijk worden weggegooid. Kromkommer gebruikte de extroverte locatie in 2014 om hun gekke groente soepen te lanceren. Deze organisatie was één van de eersten die Tropicana als thuisbasis gebruikte.

BlueCity010

Binnen dit ecosysteem bestaat afval niet. Ze vinden dit concept achterhaald. Deze “mini-stad” probeert via een circulaire economie een kringloop te sluiten, waarin ze een stad van de toekomst te vormen. Onderdelen hiervan zijn:

RotterZwam
In de kelders van het oude zwembad zorgt een groep mensen voor kleinschalige stadslandbouw. Waarschijnlijk heb je vanuit de woordgrap wel begrepen dat er voornamelijk zwammen en paddenstoelen worden gekweekt met koffiedik (prut uit een koffiezetter) en stro. Ze halen dit, met een bakfiets, op bij de Rotterdamse horeca. Dit initiatief probeert deze prut te redden van vuilverbranding. De gedachte hierachter is dat paddenstoelen eten wel 25 keer beter voedingsstoffen omzetten dan vlees. Grappig weetje is dat de oesterzwammen in zakken aan de oude zwembadhaakjes hangen.

Aloha bar

Gevestigd in de wildwaterbaan is de Aloha bar. Deze tent probeert zoveel mogelijk afval op een natuurlijke manier, om jou je heerlijke bitterballen te serveren (gemaakt van de oesterzwammen hierboven). Naast het gebruik van de zwammen, is er ook een bijentuin die de thee extra zoet maakt.

Mocht je nou even op zoek zijn naar iets anders Rotterdams, vergeet dan niet hier een kijkje te nemen.

Of Rotterdam ooit nog een tropisch zwembad in handen zal krijgen is een vraag, waarin de tijd alleen antwoord op kan geven.

 
Rotterdam_SW_Banner_large