Regelmatig kom je die advertentie tegen:" mensen gezocht voor het testen van medicijnen, te ontvangen € 2200." Medicijnen testen? Nee bedankt hoor, dat is toch gevaarlijk. Voor je weet krijg je zelf rare aandoeningen. Mij niet gezien. Hmm, maar aan de andere kant, die € 2200 kan ik toch heel goed gebruiken op dit moment. Daarnaast help je wel andere mensen door het testen van de medicijnen. Is het eigenlijk wel zo'n groot risico en hoe steekt de vork precies in de steel bij zo'n onderzoek? Studenten.net neemt een kijkje in de kliniek van [link:14967] (voormalig Pharma Bio Research) om te kijken hoe zo`n studie nou in zijn werk gaat.

Extreem hoge veiligheidsstandaard Een woordvoerder van PRA was vriendelijk genoeg om ons te woord te staan, een rondleiding te geven door de kliniek en wat mythes en fabels over het testen van medicijnen uit de wereld te helpen. Voordat een medicijn verkrijgbaar is bij de apotheek, volgt eerst een weg van jarenlange testen. Als farmaceutische bedrijven een medicijn ontwikkelen is het jarenlang onderhevig aan verschillende testen en proeven. Als blijkt dat het medicijn geschikt geacht wordt voor testen op de mens komt een bedrijf als [link:14967] in het spel. Als er ook maar de kleinste twijfel bestaat dat het medicijn schadelijk zou kunnen zijn voor de mens, komt een medicijn nooit in deze testfase terecht. De standaard voor veiligheid ligt ook extreem hoog. Dus tegen de tijd dat medicijnen op de mens getest worden, kan het in principe niet schadelijk zijn.

Gezellig met een groepjeAls je eenmaal hebt besloten om je op te geven als proefpersoon volgt er altijd een medische keuring. Op het moment dat je aan de specifieke voorwaarden voldoet kan het onderzoek beginnen. Je krijgt het medicijn dagelijks toegediend en verblijft meerdere dagen achtereen in een kliniek. Dit klinkt akeliger als dat het is, want het complex ligt prachtig in het bos. Het doet absoluut niet ziekenhuisachtig aan.

Pimp the ClinicOnlangs is [link:14967] druk bezig geweest om de kliniek een beetje te pimpen. De playstations 1 zijn vervangen voor de Playstation 3, er is een supersnelle WIFI verbinding waarmee je je externe harde schijf van 200 GB vol kan gooien met films en muziek, pc`s met internet, flatscreens, biljart, voetbaltafels, een eigen “videotheek” waar je je eigen films kunt halen en ook zijn er stilte kamers waar je een potje kunt schaken of studeren natuurlijk. Ideaal is daarom natuurlijk een opname vlak voor je tentamens. Je hebt nog nooit zo goed kunnen leren! Ook kun je je gezellig met een groepje vrienden aanmelden, geen probleem.

Eten & drinkenTijdens je opname wordt bijgehouden wat je eet. `s Ochtends om 9 uur is het ontbijt in 1 van de vele eetzalen. Hier zit iemand van de kliniek bij om te noteren wat je gegeten hebt. Een vette hap kan bijvoorbeeld een ander effect hebben op eventuele bijwerkingen dan een broodje pindakaas. `s Middags is er lunch en `s Avonds het diner. Helaas kun je zelf niet bepalen wat je `s avonds eet, maar uiteraard houden ze wel rekening met allergien etc... In elke eetzaal staat een koelkast. Wanneer je wat wilt drinken dan kun je dit gewoon pakken. Ook wordt er af en toe wat gesnackt maar dit waarschijnlijk in mindere mate als wanneer je het thuis doet.

Onder toeziend oog24 uur per dag sta je onder het toeziend oog van een aantal artsen en verpleegkundigen. Zij zijn altijd in de buurt mocht je last krijgen van de tijdelijke bijwerkingen. Dit kan bijvoorbeeld zijn: duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid. Deze bijwerkingen zijn vaak al voorzien, en zijn ook van tijdelijke aard. Ook krijgen enkele personen een placebo (zonder werkzame stof) toegediend. Als je deze vorm ontvangt is het risico natuurlijk helemaal nihil. Verder worden alle deelnemers na afloop nog een keer uitgebreid gekeurd om er zeker van te zijn dat iedereen weer net zo gezond weggaat als dat hij gekomen is. Een half jaar na je opname kun je bij de kliniek informeren of je nou een echt medicijn hebt gehad of een placebo. Vaak worden onderling weddenschappen afgesloten, wie de placebo nou had. Je begrijpt dat veel deelnemers willen weten wat ze nou precies hebben binnen gekregen.

Laboratorium[link:14967] beschikt over een eigen laboratorium waar de medicijnen gemeten worden. Als je opgenomen bent in de kliniek kun je een rondleiding krijgen door het gebouw en het lab. In dit lab wordt exact aangegeven hoe de medicijnen die jij gebruikt voor je studie gemeten worden. ControleIs er dan nooit eens iets mis gegaan bij [link:14967]? Opmerkelijk genoeg is er nog nooit iets verkeerd gegaan door het testen van medicijnen bij [link:14967]. Maar als je weet hoe streng de eisen zijn aan dit soort onderzoeken, dan is het niet zo verwonderlijk dat alles veilig verloopt. En er is een onafhankelijk overheidsorgaan die dit doorlopend controleert.Meer dan een vergoedingHet testen van medicijnen levert niet alleen een aardige financiële vergoeding op, je levert ook een belangrijke maatschappelijke bijdrage. Door het testen van deze medicijnen op eventuele bijwerkingen help jij mensen die ziek zijn. Dankzij jouw bijdrage aan geneesmiddelenonderzoek staan de ontwikkelingen niet stil. Of het geneesmiddel uiteindelijk wel of niet op de markt komt, jij helpt de medische wetenschap altijd een stapje vooruit.

Meer informatie?Wil je eens een kijkje nemen op de site van [link:14967], of wil je misschien zelfs testpersoon worden bij het aankomende onderzoek? Kijk dan hier ([link:14970]) voor meer informatie over het onderzoek dat we hier bespraken. Je kunt je er ook direct voor aanmelden. Voor meer informatie en andere onderzoeken die bij [link:14967] lopen kun je ook de website van [link:14967] bezoeken. Dan is de kans groot dat je in het vervolg niet zo snel over de advertentie heen leest, maar er toch eens serieus over nadenkt.