Natuurlijk, het verdient goed, maar boven alles is het een eervolle baan. Een bijbaan die niet voor iedereen is weggelegd. “Je moet er allereerst verzorgd uitzien: Geschoren, haren achter je oren en fris ruiken. Maar daarnaast moet je ook fysiek in staat zijn om de kist te dragen. In Leiden, waar mijn broer drager is, is het een hele eer om hiervoor gevraagd te worden. Ik ben gevraagd om voor zijn werkgever ook een draagploeg in Amsterdam op te zetten. Dat is nu een jaar geleden en ik hoop dat het hier net zoveel aanzien krijgt als in Leiden”, vertelt Daan.

 

Serieus werk

 In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het geen luguber werk. “De dragers zijn er verantwoordelijk voor dat de dienst netjes wordt afgerond. Het is serieus werk, we kunnen de kantjes er niet vanaf lopen.” Er wordt veel discipline gevraagd van de dragers. De leider geeft aan wat er wanneer gebeurt en alle bewegingen moeten synchroon verlopen. “De sleutel van dit werk is dat je netjes en rustig alle handelingen verricht, dan gaat het altijd goed. Natuurlijk is er wel wat oefening nodig om het schouderen onder de knie te krijgen, maar dat lukt de meesten vrij snel. Wij schouderen ‘Engels’, wat inhoudt dat de kist alleen op de schouders van de zes dragers ligt.” Ook de kledingvoorschriften zijn streng: dragers hebben keurige maatpakken aan tijdens hun dienst. Een kistdrager is verantwoordelijk voor het uitdragen van de overledene naar de kerk of aula, of vanuit een auto rechtstreeks naar de laatste rustplaats. Ook worden eventuele bloemstukken door de dragers op de kist gelegd, en soms laten ze de overledene ook in het graf dalen. “Het geeft een goed gevoel wanneer je een positieve bijdrage hebt geleverd aan wat voor velen een kwetsbaar moment is.”

 

Persoonlijk

 Nadeel van het werk kan zijn dat het te dichtbij komt, maar hier heeft Daan gelukkig geen last van. “Ik denk dat als dit het geval zou zijn, ik niet meer geschikt zou zijn voor dit werk. Het is natuurlijk niet leuk om zoveel verdriet om je heen te zien, maar daar moet je je voor kunnen afsluiten. Je moet heel discreet zijn en hoewel het voor de nabestaanden een zeer persoonlijk moment is, wordt het voor ons niet persoonlijk”, legt Daan uit. Daan werkt gemiddeld twee keer per week als kistdrager. “Dat zijn dan twee verschillende dagen, waarop meerdere begrafenissen kunnen zijn. Maar het is heel flexibel werk. Als ik het druk heb met mijn studie Economie, hoef ik niet perse te werken.” Daan verwacht dit werk nog anderhalf jaar te zullen doen. “Daarna wil ik toch een baan zoeken die meer aansluit bij mijn studie en waar ik kan ontdekken wat ik na het studentenleven wil doen.”

 

Verdiensten

 Studenten worden steeds vaker benaderd om te fungeren als drager. Het wordt een steeds populairdere bijbaan. In Tilburg is er zelfs een eigen uitzendbureau voor opgericht, genaamd Draagkracht. De inkomsten van dragers zijn moeilijk te weten te komen. De dragers zelf willen er uit respect voor de nabestaanden niet veel over kwijt en ook het uitzendbureau adverteert niet met haar prijzen. Ook Daan wil zelf niet veel loslaten over zijn inkomsten. “Ik wil hier uit respect voor de nabestaanden verder niet op ingaan.” Een rondje Google'en leert echter dat kistdragers goed beloond worden voor hun harde werk. Weekblad Elsevier schatte de inkomsten in 2006 nog op 25 euro per draagbeurt, maar er zijn ook sites die beweren dat dragers rond de 50 euro per draagbeurt verdienen.