Presidenten

Dit spel kent vele namen maar staat bij mij vooral bekend als ‘Presidenten’ of in mindere mate ‘Klootzakken’. Net zoals in de echte wereld worden winnaars (presidenten) beloond en verliezers (feuten of zwervers) extra gestraft om ervoor te zorgen dat zij zeker niet zullen klimmen op de sociale ladder. Winnaars krijgen aan het begin van een ronde namelijk de beste kaart(en) van verliezers en de verliezers krijgen, je raadt het al, de slechtste kaart(en) van de winnaars. Het spel kent geen einde, dus iedereen kan naar hartelust instappen of opstappen. Hier staan wat basisregels, maar er is ongetwijfeld iemand in jouw buurt die dit spel wel kent. Leuke toevoeging: de verliezer moet naast het weggeven van z’n beste kaarten, ook een ronde lang alle kaarten verzamelen en dealen.

 

Toepen

Toepen kan als drankspel en als gezelschapsspel gespeeld worden. Het draait om het verzamelen van zo min mogelijk (straf)punten (welke ook gebruikt kunnen worden als slokken bier als je de drankvariant speelt). Je kan een bepaald aantal speelrondes instellen of net zo lang doorgaan tot iedereen er gaar van is. Er komt een klein beetje bluf bij kijken, redelijk wat tactiek en zoals bij menig ander kaart spel werkt het in jouw voordeel als je kan steken bij het dealen. Op www.speltips.eu/toepen staan alle regels, al is het spel zo flexibel dat je ervoor kan kiezen om het een en ander weg te laten of ‘op te leuken’.

 

Poker

Het bekendste spel in het rijtje is er één die makkelijk is te leren, maar moeilijk is om goed in te worden. Poker draait om bluffen, rekenen en een goed inzicht. Een spel duurt doorgaans vrij lang dus je moet er even voor kunnen gaan zitten. Je kan spelen om de eer, maar leuker is het om een kleine (financiële) inzet overeen te komen met de andere spelers. Voor uitleg over de verschillende varianten, kaartcombinaties en allerlei tips, kun je kijken op www.pokeruitleg.nl.

 

Klaverjassen

Het klassieke gezelschapspel dat helaas lijkt uit te sterven onder de nieuwe jonge generatie is klaverjassen. ‘Jassen’ draait om teamwork, tactiek en een beetje geluk. Je speelt samen met je partner om zoveel mogelijk punten binnen te halen en zodoende een ‘boompje’ te winnen. Onder studenten bestaat er zelfs een regel wanneer een duo echt bizar ondermaats presteert, het zogeheten ‘naakt kruipen’. Haalt een duo minder dan 1/3 van de punten van het winnende duo, dan mag er schaars gekleed onder een tafel door gekropen worden. Het spel heeft een beetje het imago van een oubollig spel, maar dat is het absoluut niet. Waarom dat precies zo is, hebben we in december nog even haarfijn uitgelegd bij EenVandaag (vanaf 1:40).

 

Foto: Unsplash