Terwijl jouw naaste collega’s gewoon betaald krijgen, ploeter jij voor een karige stagevergoeding – om maar werkervaring op te doen. Maar dat mag niet: als je geen leerdoelen of begeleiding hebt, heb je officieel een arbeidsovereenkomst en geen stagecontract. En dus recht op minimumloon. Van stage lopen is immers geen sprake: je bent al afgestudeerd en hebt geen begeleider vanuit een opleiding die de kwaliteit controleert.

'Uitbuiting van jongeren'

“Er wordt misbruik gemaakt van de kwetsbare situatie waar jongeren zich in bevinden op het moment dat ze hun eerste stappen zetten op de arbeidsmarkt”, zegt Esther Crabbendam, voorzitter van FNV Jong. Volgens haar is 53% van de arbeidsplekken werk dat eerder door een betaalde kracht werd gedaan. “Wat er nu gebeurt is verdringing op de arbeidsmarkt en uitbuiting van jongeren die niet goed weten wat hun rechten zijn.”

Meldpunt Stagemisbruik

Heb jij ook te maken met een werkervaringsplek waarvoor je maar een fooi krijgt? FNV Jong heeft het Meldpunt Stagemisbruik gelanceerd, om een einde te maken aan ‘stage na je studie’.

Bronnen: FNV Jong en NOS.