Studenten betalen vaak te veel bemiddelingskosten, dat is duidelijk. Het is al duidelijk dat het volgens de wet niet mag, maar weinig mensen durven er zomaar tegenin te gaan. De Nijmeegse studentenvakbond AKKU heeft laten zien dat huurders in hun recht staan als het gaat om het aanvechten van de bemiddelingskosten. De studentenvakbond heeft namens 11 huurders rechtszaken gewonnen tegen onterecht betaalde bemiddelingskosten.

Wanneer zijn de bemiddelingskosten te hoog?

Eerder spraken we Martine van der Meulen, destijds bestuurslid extern van de Groninger Studentenbond (GSb). Van der Meulen gaf aan dat je sowieso geen € 300 tot € 400 hoeft te betalen. Een redelijke prijs ligt tussen de € 50 en € 100. De kosten moeten ongeveer gelijk staan aan de hoeveelheid moeite die de bemiddelaar heeft gedaan.

Wat betekent dit voor jou?

Als je een zelfstandige woning hebt (dus je hebt een eigen voordeur, keuken en badkamer), is het mogelijk om je bemiddelingskosten terug te vragen. Gebruik bijvoorbeeld deze voorbeeldbrief van Radar. Het is ook mogelijk om AKKU om hulp te vragen bij het terugvorderen van het bedrag. Hoewel je aanmelding niet direct in behandeling wordt genomen, neemt de bond wel contact met je op - ook als je niet in Nijmegen woont.