Hij was internetpersoonlijkheid van het jaar, mocht handjes schudden met Geri Halliwell en krokodillenman Steve Irwin en deelde een uitvouwposter met Shakira. Ramon Stoppelenburg, 26 en gesjeesd student journalistiek, reist over de hele wereld en ontmoet de meest bijzondere mensen. Gratis.Op Studenten.net houdt Ramon jou wekelijks op de hoogte van zijn reis. Elke donderdag een nieuw verhaal!

Ongelooflijke positieIk bevind me in een voor mij ongelooflijke positie als wereldreiziger. Binnen zes weken is het mij gelukt om helemaal naar het noorden van Canada af te reizen en mijn gastvrouw Becky in het plaatsje Kugluktuk op te zoeken. Dit is in het noorden waar de Inuit-mensen leven, waar de provincie de Inuit-naam Nunavut draagt en waar het leven                                      bestaat uit vissen en pelsjacht.

Veel veranderdHoewel, sinds een jaartje of vijftig is er veel veranderd voor de mensen hier. Het nomadische leven van reizen over besneeuwde prairies van het arctische noorden en bivakkeren in iglo's is inmiddels ingeruild voor een leven aan de kust, iedereen bij elkaar in gemeenschappen van een kleine duizend inwoners en waar men inmiddels eten opwarmt in de magnetron, rondrijdt op sneeuwscooters, satelliettelevisie kijkt en kinderen computerspelletjes spelen.

KoudvuurvlekkenMijn 26-jarige gastvrouw Becky woont hier inmiddels al drie jaar en geeft les op de lokale high school in het dorp. Binnen een dag was het mij duidelijk dat iedereen die hier op bezoekt komt (en dat zijn er niet veel) het enigszins moeilijk krijgt. En dan heb ik het niet over de temperatuur van -30 graden en de nog veel koudere wind die al snel koudvuurvlekken veroorzaakt in mijn gezicht.

Waarom moeilijk doenDe mensen hier, de Inuit, zijn moeilijk op te leiden op school. De kinderen zijn lui, hebben een grote mond en omdat hun ouders nooit echt naar school zijn geweest, zien ze het nut ook niet in van een school waar de blanke minderheid hen de les wil lezen. Men leeft volgens het principe 'waarom moeilijk doen als het makkelijk kan'.

Wat is wereld?Het duurde enkele dagen voordat ik me op mijn gemak voelde in deze gemeenschap waar sociale contacten het allerbelangrijkste zijn in het dagelijks leven. Inwoners van het dorp willen maar niet snappen wat ik doe als wereldreiziger ("wat is wereld?"), dus vertelt Becky maar simpel dat ik haar vriendje ben en dan snapt iedereen mijn verblijf in Kugluktuk.

Rauw elandvleesOmdat het natuurlijk een ultiem genot is om hier rond te hangen en het dorpsleven van de Inuit-families te proeven, rauw elandvlees te eten rond een vuurtje in de besneeuwde en koude buitenlucht en te vissen door twee-meter-diepe gaten in de bevroren oceaan, mocht ik hier een hele week blijven.

UithoekIk ga geen reclame maken voor een uithoek als Kugluktuk, dat zou zonde zijn. Dit dorp heeft geen restaurant, café of hotel en dat zou zo moeten blijven. Veel mensen zijn afhankelijk van elkaars gezelligheid en het is nog niet voorgekomen dat ik me alleen in een ruimte bevond zonder gezelschap van spraakzame Inuits die hun Engels oefenen met mij.

Ik zeg altijd stoer dat ik in de toekomst een boek ga schrijven over mijn reizen en dat ik dat het liefst doe in een boomhut in de tropische jungle. Maar ik begin nu toch echt te twijfelen...