Dit flessengeluk was vroeger een veelgehoorde term in het Rotterdamse nachtleven. Een Rotterdammertje is te beschrijven als de bodem van de fles: doorgaans sterke drank. Wanneer iemand een mixje of shotje bestelt, en er zit niet genoeg drank meer in de fles om een maatje te vullen, dan krijgt de klant het restant cadeau van de barman.  Vervolgens wordt er een nieuwe fles aangebroken, waaruit een volledige shot wordt gehaald. 

Vergetelheid

Deze traditie, waarvan de geschiedenis onbekend is, vormt in feite een sprankje geluk op een mooie kroegavond: meer sterk = meer gratis = meer beter! Toch begint de traditie in de vergetelheid te raken: omwille van kostenbesparing is het steeds normaler aan het worden om de fles uit te schenken en het restant aan te vullen met een nieuwe. Eeuwig zonde als je het mij vraagt. Juist de charme van het lot waardoor je getroffen wordt, die soms tot vreugde leidt door het gewin, en soms tot verslagenheid wanneer het shotje niet geheel op eigen initiatief besteld is, maakt het zo mooi.  

Terugbrengen

Gelukkig heb ik zelf niks te klagen. Op de gemiddelde studentenvereniging, waaronder de mijne, is het Rotterdammertje nog altijd onderdeel van het interieur en zal het niet snel verdwijnen. Maar toch doe ik graag de oproep dit mooie begrip in ere te houden: spreek de barman er eens op aan als je je Rotterdammertje niet krijgt. Wie weet zien we het over een paar jaar weer in volle bloei terug in de mooiste stad van Nederland!

 

Rotterdam_SW_Banner_large