Hoe gaat de zoektocht naar een baan? Ben je inmiddels al hopeloos of juist nog vol goede moed?

“Het gaat goed! Ik ben nog heel erg zoekende naar wat ik wil. Eerst was ik er vol van overtuigd dat ik nog wilde reizen, toen wilde ik volop voor een traineeship gaan en nu denk ik toch dat een baan de beste optie is. Ik ben nog vol goede moed, maar het is wel frustrerend omdat het lastig is precies te weten waar je naar op zoek bent en wat er het beste bij je past. Daarbij komt dat bedrijven vaak vragen naar veel ervaring. En die ervaring heb ik niet veel, omdat ik de afgelopen jaren volop gestudeerd heb en daarnaast enkele bijbaantjes heb gehad.”

Wat voor baan zoek je precies?

“Ik zoek een baan in de richting van marketing en communicatie, wat natuurlijk een onwijs groot en divers gebied is. Schrijven en bezig zijn met content vind ik heerlijk, maar het proces dat hier omheen hangt neem ik ook graag voor eigen rekening. Door bijbanen en stage heb ik inmiddels wat ervaring op het gebied van digitale media en dat is me goed bevallen, waardoor ik denk dat een baan waarbij ik verantwoording draag voor de digitale media en communicatie van een commercieel bedrijf het beste bij me past. Het is lastig om te ontdekken wat er nu precies bij je past, maar door te kijken wat vooral níet, kom je ook al een heel eind.”

Hoe actief ben je nu op zoek?

“Niet heel actief, omdat ik nog aan het uitzoeken ben wat ik wil. Ik ben nog maar 23 en heb na zes jaar middelbare school mijn gymnasiumdiploma gehaald, ben vervolgens naar de universiteit gegaan waar ik mijn bachelor in drie jaar tijd heb afgerond en daarna heb ik gelijk een master gevolgd die een jaar duurde. Het lijkt eigenlijk een beetje op het kiezen van een studie, behalve dat de toelating een stuk lastiger is. Ik heb tot nu toe open dagen van traineeships bezocht en voor één traineeship gesolliciteerd.”

Hoe verdien je nu je geld?

“Tijdens mijn studie had ik al een bijbaan als Social Media Agent, waarbij ik de social media kanalen van diverse bedrijven bijhoud. Hier werk ik nog steeds, waarbij ik nu meer shifts kan aannemen nu ik niet meer studeer. Daarnaast werk ik al een aantal zomerperiodes bij een ander bedrijf, waar ik het werk opvang van degene die op dat moment op vakantie is. Doordat ik in de zomer flink gewerkt hebt, heb ik aardig wat kunnen sparen. Daarbij vragen ze me nog regelmatig voor kleine projecten.”

Afgestudeerd Larissa

Heb je nu veel vrije tijd? En wat doe je daarmee?

“Het valt vies tegen hoeveel vrije tijd ik nu heb, haha. Sinds ik aan mijn master begonnen ben, heb ik een appartementje in Haarlem. Daarom ga ik in het weekend vaak langs bij mijn ouders en vriendinnen. Doordeweeks werk ik meestal drie dagen, maar dit wisselt afhankelijk van de hoeveelheid shifts die ik toebedeeld krijg. Ook volg ik twee keer in de week motorrijlessen, omdat ik dacht: het is nu of nooit. Het vergt namelijk veel tijd die je niet meer hebt als je eenmaal een fulltime baan hebt. Van de overgebleven vrije tijd probeer ik vooral te genieten! Toen mijn vriend ook nog werkzoekende was, hebben we daarom veel leuken dingen gedaan, zoals citytrips.”

Kun je wel rondkomen nu?

“Ja, gelukkig wel. Van het salaris dat ik ontvang als Social Media Agent kan ik mijn appartement betalen. Het lastige is wel dat ik dit geen vast salaris is, omdat ik de ene maand meer werk dan in de andere maand. Gelukkig heb ik me hier goed op voorbereid door flink te sparen, waardoor geldgebrek er niet voor zorgt dat ik de eerste die beste baan die op mijn pad komt moet aannemen om rond te komen. Dit is ook de reden dat ik niet als een kip zonder kop aan het solliciteren ben. Ik wil een baan vinden die echt bij me past.”

Ben je de enige in je omgeving die op zoek is? Of ken je meer werkzoekenden?

“Vrijwel al mijn vriendinnen zijn nog aan het studeren. Veel van hen doen langer over hun studie of hebben een tussenjaar genomen. Daarbij zijn er een paar die aan het reizen zijn voordat ze een baan gaan zoeken. In mijn omgeving bevinden zich dus weinig werkzoekenden. Mijn vriend is tegelijkertijd met mij afgestudeerd en heeft inmiddels een baan die helemaal in zijn straatje ligt. Dit vormt voor mij wel een grote motivatie, omdat ik zie dat hij vijf dagen per week met plezier naar zijn werk gaat. Hij weet waar hij aan toe is, terwijl mijn leven met al die verschillende dingen best chaotisch is.”

Waar zien we jou over vijf jaar?

“Over vijf jaar heb ik een super leuke baan met fijne collega’s waar ik me helemaal op mijn plek voel. Het is een baan waar ik mijn creativiteit in kwijt kan, maar ook gestructureerd kan werken en de mooiste ideeën uit mag werken tot concrete plannen. Daarbij hoop ik nog lange tijd met digitale media te mogen werken en veel met mensen in contact te staan. En natuurlijk een mooi salaris. Waar moet ik anders mijn droomhuisje van betalen?”