Ja, het ziet er allemaal rooskleurig voor je uit. Maar dan blijkt ineens je studie toch wat minder leuk en een stukje lastiger dan je aanvankelijk dacht. Je moet meer moeite doen dan je eigenlijk wil en aan het eind van het jaar haal op een paar puntjes een BSA binnen en mag je op zoek naar een andere studie. BAM, daar gaan je zorgvuldig uitgestippelde toekomstplannen. 

Je hebt een jaar van je leven opgegeven voor niets en je lening is ook weer een stukje zwaarder geworden zonder dat je daar iets voor terug krijgt. Het maakt nu niet meer uit hoe goed je het gaat doen bij je andere studie, je zal altijd dat jaar studievertraging bij je dragen als een stuk vies wc-papier wat je aan je schoen mee door een chique restaurant sleept.

Geen voortzetting van de middelbare school

Dit horrorverhaal is allemaal erg eng maar helaas ook de realiteit voor een groot deel van de huidige studenten. Vol goede moed storten zij zich in het studentenleven zonder te beseffen hoe veel discipline en inzet dit eigenlijk van je vereist. Ze denken dat studeren gewoon een makkelijke voortzetting van de middelbare school is. Ze duiken gelijk te diep in het studentenleven omdat ze nu eindelijk van de vrijheid kunnen genieten. 

Ik kan er zelf ook maar al te goed over meepraten, ik heb mezelf ook al in deze situatie gevonden. Nou, laat ik niet liegen, ik heb mezelf al drie keer in deze situatie gevonden, maar ik ben dan ook niet bepaald een schoolvoorbeeld van een goede student. 

Verliefd op het studentenleven

Toen ik naar Rotterdam ging om daar te gaan studeren werd ik al snel verliefd op de vele voordelen van het studentenleven: de vele feestjes, de gezellige kroegen aan de Witte de Withstraat, de goedkope drankjes. Al deze mooie dingen gingen natuurlijk ten koste van mijn studeertijd en daarom moest ik een paar keer verhuizen van mijn fijne studie. Gelukkig kon ik nog terecht aan de Hogeschool Rotterdam voor de lerarenopleiding, een studie die ik nu al drie jaar met plezier volg.

Daarom, als je zelf ook ooit een jaartje studievertraging oploopt, weet dat er veel meer studenten zijn zoals jij. Ga niet bij de pakken neerzitten, want hoe hard je ook faalt, er is altijd ergens wel iemand die het nog slechter doet dan jij.