Hoewel je nu waarschijnlijk al hebt besloten in welke stad je gaat studeren, kan het fijn zijn om te weten dat het altijd erger kan wat betreft de kosten voor een kamer. Of je beseft nu juist dat je de hoofdprijs betaalt. De gemiddelde kamerprijzen per studentenstad op een rijtje:

 

Utrecht

In Utrecht ben je gemiddeld €336,41 per maand kwijt aan een kamer, na Amsterdam, helaas een van de duurste studentensteden van Nederland. Wel kun je slechts enkele honderden meters bij je school vandaan zitten als je een kamer weet te bemachtigen op de studentencampus De Uithof. Hier betaal je echter wel weer extra voor.

 

Groningen

Over Groningen wordt altijd geroepen dat je relatief weinig voor een kamer betaalt. Het gemiddelde ligt dan wel lager dan in bijvoorbeeld Utrecht en Amsterdam, maar met zo’n €303,46 per maand betaal je zeker niet weinig voor een kamer in Groningen.

 

Amsterdam

Moeten we deze stad überhaupt nog noemen? Tenzij je maximaal gaat lenen of de loterij wint is het voor de ‘normale’ student niet erg betaalbaar om in Amsterdam te wonen. Het gemiddelde bedrag wat je in deze stad voor een kamer betaald is zo’n €424,50 per maand.

 

Delft

Wonen in Delft is ook niet goedkoop. Met gemiddeld €312,28 per maand betaal je hier net iets minder dan voor een kamer in Utrecht.

 

Tilburg

Tilburg daarentegen is weer relatief goedkoper. Met gemiddeld €252,83 per maand betaal je behoorlijk minder dan in de ‘populaire’ steden.

 

Enschede

Van alle studentensteden is Enschede waarschijnlijk de goedkoopste. Voor een kamer betaal je gemiddeld €249,90 per maand. Wel kun je je afvragen of je werkelijk je hele studententijd in Enschede wilt doorbrengen.

 

Landelijk gemiddelde en de drie duurste steden

Landelijk gemiddelde:      € 313,59 / € 15,12 per m2.
Amsterdam                      € 424,50 / € 20,42 per m2.
Arnhem                            € 323,17 / € 15,55 per m2.
Breda                               € 325,58 / € 14,58 per m2.

 

Meer weten over op kamers gaan? Lees dan hier verder!

Of laat Willem je vertellen hoe je je studentenkamer op een goedkope manier inricht:

 

Bron: hbostart