Eten. Veel eten. De decembermaand staat in het teken van eten. Waar we massaal in deze maand de gourmetstellen onder het stof vandaan toveren en de vleesschappen in de supermarkten weer volledig leegtrekken, vindt Studenten.net het tijd voor gourmetten in een nieuw jasje. De standaard vleesschalen laten we gewoon in de supermarkt, we doen het dit jaar nét even anders. Let's do it: Gourmetten 2.0.

WinterbarbecueHip doen met de barbecue in winter. Als dàt geen gourmetten nieuwe stijl is. Het vergt enige voorbereiding, maar dan staat het concept als een huis. Eenvoud en stoerheid zijn de kernwaarden van deze stijl. Giet het geheel in een [link:18767] en klaar. Die gekke oosterburen van ons die lachen we dan wel uit met hun bratwursten en schnitzels, maar stel je dit even voor: partytent op een beschutte plek met een grote tafel à la schragenstijl, je weet wel zo'n kloosteridee waarop grote schalen staan uitgestald. Schalen met verschillende goede worsten, een overschot aan Duitse Kaiserbolletjes, een kom met goede zuurkool, ketchup, knapperige uitjes en nog wat bijgerechten. Groot en veel. Met veel glühwein bij een heerlijk warme vuurkorf. Niet keurig en in het gelid aan een lange tafel in je nette tenue, maar heerlijk ongedwongen in het uit lopen. Her en der statafels en loungestoelen. Binnen kan natuurlijk ook, op de gourmettafel. Ik heb het gedaan met de barbecue en het was fantastisch.

Iets anders op de gourmetVlees en gourmet gaan natuurlijk gewoon door één deur. Een vleesfestijn. Maar je kunt natuurlijk ook het vlees gewoon een beetje upgraden. Probeer bijvoorbeeld eens een dadel in een stukje spek met kaas te rollen en dat op de grillplaat te leggen. Zalm van de grillplaat met een kruidenbroodkorst is ook hartstikke lekker. In het najaar van 2010 deed Heidi (Groningen) mee aan [link:18768]. We vroegen haar twee tips voor het concept Gourmetten 2.0:1) Maak kleine vierkantjes van hartige taartdeeg en bak die van te voren even in de oven af. Met wat tomatensaus, prosciutto en mozzarella maak je op de onderste laag van je gourmetstel in een handomdraai een minipizza. Je kunt natuurlijk variëren met toppings. 2) Niet alleen vlees , maar ook vis is erg lekker om mee te gourmetten. Zelf gemarineerde gamba's zijn superlekker en heel snel klaar. Denk er wel om dat je het darmkanaaltje verwijderd. Upgraden met sauzenDenk de flesjes Calvésauzen weg en je gourmettafel ziet er sowieso feestelijker uit. Bovendien kennen we het knoflooksausje, het barbecuesausje of de whiskycocktail inmiddels wel. Als je zelfs alleen al denkt aan de smaken kun je ze bijna proeven, waardoor op den duur alles alleen nog maar naar saus smaakt. Sauzen maken is absoluut niet moeilijk en kun je bovendien uitstekend een dag van te voren bereiden. Wil je niet ingewikkeld doen met verschillende sauzen omdat iedereen nou eenmaal een andere favoriet heeft? Mayonaise is altijd goed en er zijn talloze variaties mogelijk. Een truffelmayonaise past ontzettend goed bij zowel vis en vlees. Voor recepten: Google is your best friend. Er zijn talloze. Je moet in elk geval eieren, olie, azijn, zout, peper en mosterd in huis halen. Dan kom je al een heel eind.

BijgerechtenNatuurlijk brood met smeersels. Ook de smeersels kun je van te voren prima zelf maken. Net even anders en 10x zo lekker. En wie kan anders dan een Italiaanse delicatessenzaak is meester van de tapenades en pesto's. Ariola, gevestigd in Groningen, werd in 2010 door het publiek verkozen tot [link:18769]. Een titel die ze hebben verdiend: alle delicatessen zijn ambachtelijk bereid en de liefde voor het Italiaanse eten proef je met elke hap. De recepten zijn een familiegeheim, maar speciaal voor jullie geeft Ariola het befaamde recept van de 4-kazen tapenade prijs. Een absolute topper op de gourmettafel. Handjevol zontomatenStuk gorgonzolaMascarponeRicottaParmezaanse kaasKnoflookOlijfolieBeetje peperDe bereiding gebeurt geheel in Italiaanse stijl: op gevoel. Je kent het wel, beetje van dit, nog een beetje van dat, even proeven. Ruiken, nog wat toevoegen, nog een keer proeven. Zoals het de Italianen betaamd. Nauwkeurig alles afwegen is er niet bij. De dames van de Ariola zijn een vrolijk stel: je voelt de energie en liefde voor het vak en het Italiaanse temperament is een ware succesfactor. Jullie krijgen allemaal de beste wensen van de dames en speciaal voor de mannen een virtuele zoen onder de mistle toe die in de winkel hangt.