Met het studenten-ov reis je gratis of met korting in de bus, tram metro en trein. Het is goed om te weten dat het abonnement niet geldig is op het nachtnet van bussen trams en metro’s. Ook even snel gratis van Amsterdam naar Rotterdam met de Thalys of IntercityDirect gaat ‘m niet worden. Je zult hiervoor een toeslag moeten betalen.

Wisselen tussen week- en weekend-ov

Je mag twee keer per kalenderjaar wisselen tussen een week- of een weekend-ov, maar niet tussen 1 mei en 25 augustus, en ook niet twee keer binnen twee maanden. Wisselen mag twee keer per jaar.

Week-ov

Het weekabonnement is handig als je thuis woont of als je moet reizen naar college. Met dit abonnement kun je namelijk vrij reizen vanaf maandagochtend (04:00 uur) tot en met vrijdag op zaterdagnacht (04:00 uur). Je kunt dus iedere doordeweekse dag tussen je studie en huis pendelen. Gedurende de rest van de week (in het weekend dus) reis je met korting.

Feestdagen

Op feestdagen is je week-ov niet geldig, behalve op Goede Vrijdag. Van 16 juli tot en met 16 augustus moet je ook betalen voor je reis.

Woon je wel op kamers, maar ga je vrijwel elk weekend naar thuisthuis en hoef je maandag pas laat te beginnen, dan kan het ook handig zijn om een week-ov aan te vragen.

Weekend-ov

Het weekendabonnement is ideaal voor studenten die op kamers wonen in hun studiestad, maar in het weekend eventueel terug zouden willen naar thuisthuis. Het voordeel van dit abonnement is dat je al op vrijdagmiddag richting je ouders kunt, want je reist op vrijdagen al vanaf 12.00 uur gratis. Dit geldt tot en met de nacht van zondag en maandag (04:00 uur).

Doordeweeks, vanaf dinsdag tot en met donderdag (op maandag al vanaf 04:00 uur), reis je vanaf 09:00 uur met korting. Let op, want op deze dagen reis je in de ochtend (van 04:00 tot 09:00 uur) op vol tarief!

Feestdagen

Op feestdagen reis je met dit abonnement van 04:00 uur in de ochtend tot 04:00 uur de volgende dag gratis. Daarnaast reis je na 12:00 uur op de dag voorafgaand aan Goede Vrijdag, Bevrijdingsdag en Hemelvaart gratis. Feestdagen zijn: nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag, Eerste en Tweede Paasdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag, Eerste en Tweede Pinksterdag en Eerste en Tweede Kerstdag. Gedurende de zomerperiode verandert er voor studenten met een weekendabonnement niets. Dat betekent dus veel goedkope uitstapjes in eigen land!

Beeld: Pixabay/0805edwin