Ga je wel of niet op kamers?

Je hebt je studie gekozen en met de inschrijving ook direct een stad. Nu moet je gaan kiezen of je ook in die stad wilt gaan wonen. Deze keuze bepaalt voor een deel je studententijd, want op kamers leid je toch een ander leven. Geen ouders die tegen je zeggen hoe laat je thuis moet komen na het uitgaan, je kunt zelf bepalen of je je kamer wel of niet opruimt en hé, als je midden in de nacht een oversized portie shoarma wilt eten: niemand houdt je tegen.

Dikke kans dat je de keuze al gemaakt hebt (of geen keuze had vanwege de reistijd), maar hem voor je uitschuiven is ook nog een optie. Veel studenten blijven de eerste paar maanden nog wel bij hun ouders wonen. Heb je net je hebben en houwen verplaatst naar 200 kilometer verder op, vind je je studie niets en ga je toch in een andere stad studeren. Daarnaast ontmoet je bij je studie of een vereniging snel mensen, en via via aan een kamer komen is toch één van de makkelijkste manieren.

Ga je wel of niet bij een vereniging?

In elke stad zijn wel meerdere studentenverenigingen te vinden. Als je nog vrijwel niemand kent in de stad waar je gaat studeren kan een vereniging een leuke manier zijn om mensen te leren kennen. In de introductieweken organiseren de verenigingen vaak genoeg feestjes om je kennis te laten maken. Een vereniging kost vaak een hoop geld en kent veel verplichtingen, maar je krijgt er wel een boel gezelligheid voor terug.

Wel of niet een bijbaan?

Dat dure studentenleventje moet wel bekostigd worden natuurlijk. Een bijbaan is daarom geen gek idee. Zoek het liefst iets wat een beetje bij jouw studierichting past, zo verdien je niet alleen geld maar bouw je ook aan je cv. Dat lijkt nu nog niet belangrijk, maar bij het zoeken naar een grotemensenbaan heb je er zeker profijt van. Gevolg is wel dat je minder tijd overhoudt voor studie/vrienden/je sociale leven.

werken-kledingwinkel

Ga je wel of niet bijlenen?

Met de komst van het leenstelsel is het antwoord op deze vraag waarschijnlijk anders geworden dan een paar jaar geleden. Studenten krijgen geen basisbeurs meer, en alleen een aanvullende beurs als je ouders onder een bepaald bedrag verdienen. Hoe je dan wel je geld bij elkaar sprokkelt? Veel studenten zullen moeten lenen. Dit is geen ramp, maar zorg wel wat je weet wat en hoe je leent. Zet voor jezelf op een rijtje wat je van plan bent te gaan lenen en bekijk de voorwaarden. Niet zulk leuk werk, maar wel nuttig. Klaar? Zo is dat ook weer gebeurd. Nu is het tijd om te gaan studeren. En feesten. Geniet ervan!

Wel of niet je boeken kopen?

Als je je boekenlijst voor het eerst bekijkt, zul je wel even moeten slikken. Vaak is het bedrag onder de streep niet mals. Misschien ben je als eerstejaars nog geneigd om alles in één keer te kopen, maar dat is niet verstandig. Veel boeken kijk je nauwelijks in of heb je zelfs niet eens nodig voor een tentamen. Wacht dus eerst even een college af om te zien of je het boek daadwerkelijk nodig hebt. En check ook of je de boeken tweedehands kunt vinden! Is toch weer wat biertjes extra in de kroeg.