Wat doe je met je bedrijf?

“Ik adviseer starters, mkb’ers, horeca en verenigingen bij hun interne en externe communicatie. En dan vooral de kleinere bedrijfjes, omdat zij vaak moeite hebben om hun communicatie goed te regelen. Denk dan bijvoorbeeld aan hoe je je personeelsleden allemaal met de neus dezelfde kant op krijgt of het bereiken van je doelgroep. Daarnaast schrijf ik ook teksten voor dit soort ondernemingen; van persberichten tot webteksten.”

Hoe ben je er bij gekomen om dit bedrijf te beginnen?

“Ik liep al lang met het idee om horeca en communicatie te combineren. Mede omdat ik zelf ook al veel werkervaring heb in de horeca en zag dat veel bedrijven in deze branche tegen communicatieproblemen aan liepen. Door mijn specialisatie die ik destijds moest doen voor mijn opleiding en waarvoor ik een film moest maken over ondernemerschap, ben ik getriggerd om zelf ook als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan. Uiteindelijk heb ik besloten om me niet alleen op horeca te richten maar mijn doelgroep wat breder te maken en ook andere soorten bedrijven te adviseren, omdat ik anders erg snel door mijn klantenbestand heen zou zijn.”

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?

“Ik begin meestal met iets plaatsen op social media. Daarna schrijf ik een blog voor mijn website over het traject van student naar starter en waar ik daarbij tegenaan loop. Vervolgens ga ik aan de slag met opdrachten van klanten. In de uurtjes die overblijven ga ik nieuwe contacten leggen en het bereik en de bekendheid van mijn bedrijf proberen te vergroten.”

Brengt dat al brood op de plank?

“Helaas nog niet zoveel als ik dat wil. Ik ben gedwongen om er een baantje bij te houden in de horeca om in ieder geval een vast inkomen te genereren. Dat houdt ook in dat ik maar zestien uur overhoud om aan Kickstart Communicatie te spenderen.”

Was je qua inkomsten niet liever eerst in loondienst gegaan bij een bestaand bedrijf?

“Nee, in principe niet. Loondienst is fijn omdat je zekerheid hebt, maar je kan niet meer inkomen genereren als je dat wilt. Ik denk dat als je een goedlopende onderneming hebt, je meer geld kan verdienen. Dat is voor mij wel een drijfveer geweest. Het is nu wel even moeilijk in de opstartfase van mijn bedrijf, maar denk dat ik er op de lange termijn meer profijt van heb dan wanneer ik voltijd in loondienst zou gaan.”

Wat vind je het leukste aan je werk?

“Het is een combinatie van meerdere dingen. Ik vind het heel tof om iets voor mezelf op te bouwen en dat ik écht aan de slag kan met hetgene waar ik voor geleerd heb. Maar de meeste genoegdoening haal ik uit het feit dat ik mensen op weg help en ze een duwtje in de goede richting kan geven.”

En wat is de keerzijde?

“Wat ik er op dit moment nog niet zo leuk aan vind, is dat ik er nog niet van kan rondkomen. Daarnaast is het boekhouden wat erbij komt kijken ook niet mijn ding; het kost te veel tijd en je moet je administratie heel strak op orde houden. Daar heb ik nog weleens moeite mee.”