Studenten lusten wel een biertje. Dát is geen nieuws. Maar waarom je geld uitgeven aan een glas Amstel, Heineken of Grolsch als je zelf kunt brouwen? Gewoon thuis, via de huis-tuin-en-keuken-methode. 'Met een paar attributen kun je in je eigen keuken al een heerlijk biertje maken', zegt Stef Carelsen, die al heel wat biertjes op zijn naam heeft staan. Steeds meer studenten brouwen zelf hun bier. Tijd voor tips en trucs!

Bier
Zelf bier brouwen. Hoe kom je op het idee?
"Ik ben voorzitter van de Brouw Ridders der Arago Kelder (BRAK), de brouwende studenten van de Universiteit Twente. Jaren geleden zijn we begonnen met brouwen omdat we benieuwd waren of het ons zou lukken. Ondertussen hebben er al zo'n 130 verschillende lichtingen opzitten! 1 keer per maand komen de leden bij iemand thuis bijeen om bier te brouwen. Dan zijn we 8 tot 10 uur lang aan de slag, maken we er een gezellige dag van en maken we zo'n 50 liter bier volgens een uitgekozen recept. Ondanks het harde werken is het vooral gezellig om met man en macht een mooi biertje te maken. En natuurlijk komen de nodige pintjes van vorige brouwdagen voorbij."

Is het behalve gezellig ook goedkoop om zelf je bier te brouwen?
"Nou nee, je hebt toch een paar grondstoffen nodig die je moet inslaan en er gaan behoorlijk wat uren zitten in het brouwproces. In die tijd kun je beter geld gaan verdienen om pils mee in te slaan uit de supermarkt. Het hangt natuurlijk wel af van de hoeveelheid bier die je brouwt, hoe meer liters tegelijk, hoe voordeliger."

Maak ons eens wegwijs in de wereld der bierbrouwers. Hoe brouw je je eigen bier?
"Met heel simpele hulpmiddelen kun je zelf al een goed glas bier brouwen. Met een pan, een thermometer, mout, hop, gist, een schrootmolen (om het mout te pletten) en een hevelfilter (om het mout uit het bier te filteren) brouw je je eigen bier in de volgende stappen:"

- plet het mout
- vermeng het mout met water
- verwarm het beslag (verschillende temperaturen en wachtfasen)
- filter het mout uit het beslag
- kook het beslag en voeg hop toe
- laat het beslag afkoelen en voeg gist toe
- laat 2 tot 3 weken uitgisten

Is dat lekker? Zo'n zelf gebrouwen biertje?
"Ik vind onze biertjes heerlijk! Niet te vergelijken met de typische Nederlandse biertjes, maar meer zoals onze Zuiderburen doen. We maken speciaalbier variërend van zware lichtingen met een alcoholpercentage rond de 10-12% tot lichte biertjes voor in de zomer. Momenteel is onze specialiteit appelbier, waarvoor we de suikers van appels meekoken. Ook anderen waarderen onze brouwsels. Een paar jaar geleden hebben we op het Nederlands Kampioenschap Amateur Bierbrouwen de derde plaats in de wacht gesleept!"

Bier

Wat is het geheim van een goed biertje?
"Het belangrijkste is de hygiëne. Wanneer er bacteriën in het bier komen, zorgt dat voor ontstekingen. Dan wordt het vies. Ook het verwarmen van het beslag komt precies. Wanneer je de verschillende opwarmfasen niet goed uitvoert, gaat het biertje kapot. Soms gaat het mis, dan hebben we de hele dag hard gewerkt en blijkt later dat het bier smerig is. Gelukkig gaat het 95% van de keren goed."

Steeds meer studenten brouwen zelf hun bier. Merken jullie dat?
"In Enschede zijn steeds meer studentenclubs die zelf bier maken. Ik kan me voorstellen dat er meer mensen gaan proberen of het lukt! Ik vind het wel leuk, misschien kunnen we eens wat ervaringen en tips gaan uitwisselen."