Wat houdt het vrijwilligerswerk op een bevrijdingsfestival in?

“Je hebt verschillende functies waar je uit kunt kiezen. Zo kun je achter de kassa gaan zitten, het programma uitdelen, schoonmaken of, net als ik, achter de bar gaan werken. Achter de bar tap je bier met een mega-tap en schenk je ander drinken in. Daarnaast neem je bonnen in en controleer je legitimatiebewijzen. Juist die controle was toen erg streng, omdat de leeftijdsgrens voor het drinken van alcohol net verhoogd was. Veel problemen kreeg ik er gelukkig niet mee. Aangezien ik toen in de supermarkt werkte, was ik dat gedoe al gewend en kon ik redelijk goed inschatten hoe oud mensen waren. Hadden ze hun legitimatiebewijs niet bij zich, dan kregen ze het gewoon niet mee.”

Waarom heb je dit gedaan?

“Ik werkte om acquisitie op te halen voor mijn commissie bij AEGEE-Groningen. Dit had het voordeel dat we ook samen konden werken. Dit was de ideale combinatie en zorgde voor een supergezellige tijd.”

Hoeveel tijd kostte het je?

“Je kon zelf opgeven hoeveel uur je beschikbaar was. Mocht het rooster je niet bevallen, dan kon je gewoon terugmailen. Gelukkig waren de organisatoren daar erg flexibel mee. Maar als je je opgeeft dan wordt er uiteraard verwacht dat je gewoon werkt. Ook al heb je geen contract tot de dag waarop je werkt, ze rekenen op je! Volgens mij heb ik zeven uur gewerkt, maar dat weet ik niet meer zeker.”

Kun je zelf wel genieten van het festival?

“Ik ben zelf heel erg van de sfeer. En dat is iets dat je zeker mee krijgt als je staat te werken. Veel mensen achter de bar maken onderling een praatje en, het ligt er natuurlijk aan hoe laat je klaar bent, maar na afloop van je dienst kun je ook gewoon naar het festival en genieten. Dus je kunt het mooi combineren.”

Wat krijg je ervoor terug?

“Zoals ik net zei: je krijgt er een hoop gezelligheid voor terug en daarnaast ook nog eens een vrijwilligersvergoeding. Maar die ging naar de vereniging, dus daar had ik zelf weinig aan. We hebben ook een goede lunch gehad en kregen achteraf nog een gratis drankje. Ook tijdens het werken mocht je natuurlijk af en toe iets drinken; om uitdroging te voorkomen, haha. O ja, de dag erna is er een gratis barbecue waar je heen kunt. Helaas kon ik daar niet bij zijn, maar het schijnt echt heel erg leuk te zijn!”

Hoe ben je eraan gekomen?

“De vereniging waar ik bij zit, AEGEE-Groningen, stuurde een mail rond waarin gezegd werd dat dit één van de mogelijkheden was om acquisitie voor je commissie binnen te halen. Aangezien fundraising altijd een heikel punt is binnen de commissie, hebben we met z’n allen besloten om voor het bevrijdingsfestival te gaan werken.”

Wat is het meest opvallende dat je bent tegengekomen?

“Ik ga al jaren naar verschillende festivals waaronder regelmatig naar het bevrijdingsfestival in Zwolle, dus ik kijk niet zo meer op van opvallende dingen. Wel vond ik mooi dat een jongen die zijn bestelde bier niet in één keer mee kon nemen, op een gegeven moment zei: ‘Het laatste biertje kom ik zo nog wel even halen.’ Dus hij liep weg. En dat was net voordat ik klaar was met werken – ik denk: ‘Shit! Die jongen is nog niet terug geweest.’ Toen heb ik dat tegen mijn collega verteld. Een poos later zagen we hem staan en konden we het biertje alsnog geven. Hij was natuurlijk helemaal blij. Het is wel iets moois dat in een wereld waarin vreselijke dingen gebeuren, hier bij het bevrijdingsfestival iedereen er met elkaar voor zorgt je een leuke tijd hebt.”

Elke twee weken interviewen we een student over zijn of haar bijbaan. Heb jij een toffe bijbaan en wil je daarover geïnterviewd worden in deze rubriek? Stuur dan een tweet naar @studentennet, laat een bericht achter op onze Facebookpagina of stuur een mail naar redactie@studenten.net

Zoek jij nog een bijbaan? Kijk op Studentenbaan.nl of er iets voor je bij zit.