Al snel zie je door de bomen het bos niet meer. Stijn Loeber, voormalig student Economische Psychologie, startte daarom afstudeerbegeleider.nl en helpt studenten met hun scriptie. Studenten.net stelde hem een aantal vragen.

Wat voor cijfer had je zelf op je scriptie?

”Voor mijn bachelorscriptie had ik een hoog cijfer. Tijdens mijn bachelorscriptie heb ik veel geleerd over analyseren en SPSS. Mijn masterscriptie heb ik uitgevoerd in opdracht van de wetenschapswinkel van de Universiteit van Twente en deze is uiteindelijk ook gepubliceerd. “

 

Hoe kwam je erbij om begeleider te worden?

”Ook ik liep tijdens mijn bachelorscriptie vast. Mijn docent gooide me in het diepe en al snel werd het onderzoek te groot en oncontroleerbaar voor mij. Toen heb ik een docent benaderd die ook bij een onderzoeksbureau werkte. Hij wilde mij begeleiden op de voorwaarde dat ik alle statistiekvakken van mijn opleiding opnieuw doornam, twee boeken van SPSS van kaft tot kaft doorwerkte en al mijn analyses opnieuw uitvoerde. Ook moest ik volledig uitschrijven wat ik precies wilde onderzoeken en wat de statistische mogelijkheden hiervan waren. “”..op den duur was ik in de bieb de jongen die SPSS snapte. Daar is mijn carriere als begeleider eigenlijk begonnen”.

 

Toen je dat had gedaan, had je geen begeleiding meer nodig?

De daarop volgende week heb ik van ’s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat in de bieb doorgebracht en toen begreep ik eindelijk waar ik mee bezig was en waar het mis was gegaan. Ik ben het toen ook echt leuk gaan vinden. Vanaf dat moment was ik natuurlijk die jongen in de bieb die SPSS snapte. Daarom kreeg ik steeds meer vrienden (en vrienden van vrienden) die vroegen of ik ze dingen uit wilde leggen of even met ze mee wilde kijken. Hier is mijn carrière als begeleider eigenlijk begonnen.

 

Er zijn heel veel afstudeerbegeleiders te vinden op internet. Waarom moeten studenten voor jullie kiezen?

Wij zijn vooral bezig met het ontwikkelen van de student zelf, waardoor hij of zij in staat is om de scriptie zelfstandig te schrijven. Vaak gaat het mis bij wat een student wil gaan onderzoeken. Daar ben ik binnen een aantal minuten achter. Veel studenten hebben het gevoel dat ze de controle kwijt zijn over hun scriptie. Dit doet hun zelfvertrouwen geen goed. Vaak hebben studenten geen idee hoe SPSS werkt, terwijl hun complete onderzoek daarop gebaseerd is. Door het programma inzichtelijk te maken begrijpen studenten wat er mogelijk is (en wat niet) en begrijpen ze waar ze mee bezig zijn. Door al deze “bouwstenen” van een scriptie aan te pakken weten studenten weer wat ze aan het doen zijn.

 

Je hebt zelf Economische Psychologie gestudeerd. Hoe help je iemand uit een vakgebied waar jij zelf niet zo veel verstand van hebt?

Inhoudelijk gezien hebben studenten vaak genoeg kennis om een scriptie te schrijven. Het gaat er juist om die inhoud te structureren voor de student. Ik help de student om terug te komen bij wat hij of zij wil onderzoeken en waardoor het onderzoek weer van henzelf wordt. Eigenlijk gebruik ik de student als wikipedia en help daarna om deze informatie te structuren zodat het zijn of haar verhaal wordt.

 

Zijn er bepaalde studies die vaste klant bij jullie zijn? Ik zag op de website veel reacties van communicatiestudenten.

We begeleiden op dit moment studenten van veel verschillende studies. Deze studies variëren van verschillende HBO-opleidingen tot communicatiewetenschappen, biomedische wetenschappen en MBA’s. Daarnaast helpen we een aantal promovendi bij hun onderzoek. We merken dat veel studenten hun studiegenoten naar ons doorverwijzen.

 

Wat kost het om afstudeerbegeleiding te krijgen?

Afhankelijk van de vraag van de student, kijken we welk pakket het beste bij hem of haar past. Dit is afhankelijk van de vraag die de student heeft. De meeste studenten zijn geholpen bij een pakket van 10 uur. Dit pakket kost 495 euro.

 

Hoe gaan de zaken? Zijn jullie fulltime bezig met begeleiden?

Afstudeerbegeleider bestaat nu 7 maanden. Voor mij als oprichter is het vanaf het begin een fulltime baan geweest. De organisatie groeit harder dan ik een half jaar geleden had voorzien. Op dit moment heeft afstudeerbegeleider.nl naast mij nog twee medewerkers en zijn we hard op zoek naar meer afstudeerbegeleiders en mensen die statistiek bijles willen geven. Ook zijn we op zoek naar een stagiair die in september hopelijk ons team komt versterken.