Wat was voor jou de reden om in het buitenland te gaan studeren?

“In het tweede jaar van onze studie is in januari en juni een maand lang keuzeonderwijs. Dit houdt in dat je een aantal onderwerpen krijgt aangeboden waaruit je kunt kiezen wat jij leuk vindt. De onderwerpen die in het Italiaanse plaatsje Ferrara werden aangeboden leken mij interessanter dan die in Nederland. Ook krijg je hier de kans om patiënten te bezoeken en om mee te mogen kijken bij operaties, iets wat in Nederland pas later in het curriculum aan de orde komt. Daarnaast vind ik Italië gewoon een geweldig land, dus het leuk me een mooie mogelijkheid om hier een maand te studeren en mijn vrije tijd te kunnen besteden aan reizen.”

Viel het mee of viel het tegen?

“Het viel hartstikke mee! Ik vond het fantastisch om dit te doen. Je loopt natuurlijk wel tegen dingen aan die in Nederland heel anders zijn. Zo is het bijvoorbeeld praktisch onmogelijk om een maaltijd te bereiden die niet Italiaans is. Dat is best even wennen als je de Nederlandse supermarkten gewend bent. Ook hebben ze geen brood zoals hier, dus je moet wel creatief omgaan met het ontbijt en de lunch. Verder is de Italiaanse mentaliteit gewoon heel anders. Alles gaat rustig en alles en iedereen is standaard wel een keer te laat. Maar dit zijn allemaal kleine dingen die zeker niet opwegen tegen het feit dat het gewoon een fantastische ervaring is.”

Wat heeft het jou cv-gerelateerd opgeleverd?

“Voor mijn cv levert het denk ik niet veel op omdat het gewoon onderdeel was van mijn curriculum. Wel heb ik van tevoren een cursus Italiaans gehad, dus misschien kan ik dit nu toevoegen aan mijn talen. Aan de andere kant heb ik nu de kans gehad om operaties te zien, maar dit komt in Nederland later nog uitgebreider aan de orde, dus dit vlakt zichzelf uiteindelijk gewoon uit .”

Had je naast je studie nog veel tijd om andere dingen te ondernemen?

“Ja! Wij volgden het programma samen met de Italiaanse studenten. Zij volgden deze vakken naast hun examens en daar is rekening mee gehouden bij de planning van het blok. Dit betekende dat de onderwijsactiviteiten geconcentreerd werden op een aantal dagen en dat we voor de rest veel vrij hadden. Dit betekende dat we veel stedentrips konden maken. Ik denk dat ik inmiddels heel Noord-Italië wel gezien heb, haha!”

Moest je veel voorbereidingen treffen?

“Dat viel wel mee. Je moest je natuurlijk inschrijven aan de universiteit, de OV-vergoeding regelen en een aantal formulieren invullen voor noodgevallen en een verzekering. Gelukkig was dit allemaal heel goed aangegeven op de site van de universiteit, dus dit was makkelijk te regelen. Ik denk dat ik nog het meeste moeite heb gehad met het inpakken van mijn koffer.”

Hoe heb je een woning gevonden?

“Ik ging samen met een goede vriendin, dus we zijn via Airbnb op zoek gegaan naar een appartement. Uiteindelijk hebben we iets heel leuks gevonden voor ongeveer € 300 per persoon voor de gehele periode.”

Hoe verschilden de lessen van die in Nederland?

“Ze hadden daar geprobeerd om ons onderwijssysteem over te nemen, ook om de Italiaanse studenten daar alvast op voor te bereiden. Eigenlijk is ze dat verrassend goed gelukt! De manier van college geven verschilt wel heel erg van hier in Maastricht. Er stond veel tekst op de dia’s en bijna alles werd letterlijk voorgelezen, dat maakte het erg langdradig. Ook liepen de colleges standaard uit. Oh, en de practica waren eigenlijk gewoon colleges op een andere locatie dan de collegezaal.”

Liep je tegen problemen aan qua taal?

“Ja, toch wel een beetje. De professoren en studenten spraken allemaal goed Engels. De rest van de bevolking alleen – over het algemeen – niet. We hebben wel een aantal lessen Italiaans gehad, maar omdat de mensen zo snel praten is het vaak moeilijk om ze goed te kunnen verstaan. Als ik dan zei dat ik geen Italiaans sprak (“non parlo italiano”) bleven ze gewoon doorpraten. Best frustrerend. Aan de andere kant werd ik daardoor wel gedwongen om het te proberen, dus ik denk wel dat ik daarvan geleerd heb.”

Was je meer of minder geld kwijt aan levensonderhoud dan in Nederland?

“Mijn appartement was goedkoper dan in Nederland en aan het eten was ik in principe ook hetzelfde kwijt. Doordat ik echter mijn kamer in Maastricht niet onderverhuurd had, betaalde ik wel dubbele huur. Ook zijn we vaker uit eten gegaan dan ik in Nederland zou doen, dus ook dat kost meer geld. Maar hier kies je natuurlijk zelf voor.”

Waarin verschilt het studentenleven in Italië met dat in Nederland?

“Er zijn geen cafés met muziek waar het tot laat in de nacht doorgaat zoals in de Nederlandse steden. In het midden van de stad was wel een groot plein waar alle studenten zich ‘s avonds verzamelden. Bij de bar die ernaast lag kon je drank halen en daarmee op het plein gaan staan met wat muziek op de achtergrond.”