Waarom koos je voor Praag?

“Door mijn bachelor Sociale Geografie & Planologie ben ik zeer geïnteresseerd in veranderingen in het stedelijk landschap. Het bekijken van de overgang van de het communisme naar het kapitalisme was een van de triggers die mij naar Centraal-Europa trok. Univerzita Karlova in Praag bood vele cursussen aan over dit onderwerp.”

Hoe waren de colleges?

“Interessant was ook dat ik deze cursussen kon volgen bij het Undergraduate Program of Central and Eastern European Studies (UPCES). Dit instituut is speciaal gericht op Amerikaanse studenten, waardoor je veel interessante invalshoeken en discussies krijgt binnen de klaslokalen. En niet zomaar klaslokalen: UPCES is gevestigd in een achttiende-eeuws stadspaleis in hartje centrum! Mijn favoriete cursus was ‘Prague as living history’, waarbij we elke week de stad in gingen en de geschiedenis aan de hand van de verschillende buurten behandelden.”

Hoe heb je Praag leren kennen?

“Het feit dat je gedurende een uitwisseling geen verplichtingen hebt zoals werk of familie, en dat er een historische stad aan je voeten ligt die wacht om ontdekt te worden, gaf veel tijd om de stad te verkennen met mijn vele nieuwe (Erasmus) vrienden. Speciale plekken zijn onder meer de zogeheten ‘Dog bar’. Pas na weken kwamen we erachter dat deze bar ‘Vzorkovna’ heette, maar ‘Dog bar’ is geen vreemde bijnaam, vanwege de twee reusachige honden die in de bar slapen. In Tsjechië hoef je niet vreemd op te kijken van dit soort taferelen. Sterker nog; er zijn wel vreemdere dingen. Al vind ik nu iets niet meer vreemd, maar gewoon ‘anders’. Dit is écht iets wat je leert gedurende een uitwisseling. Waarom doen wij eigenlijk dingen zoals wij ze doen?”

Liep je tegen problemen aan qua taal?

“In het begin vond ik alles nog spannend en leuk, maar na een paar maanden was het toch wel vervelend dat niemand in de supermarkt Engels sprak. Zo was ik op zoek naar eieren en deed ik maar een kip na die een ei uitbroedt. Helaas had dit alsnog niet veel effect. De Tsjechische taal is zelfs zo moeilijk dat ik vanwege de onbegrijpelijke etiketten, en ondanks bewust opletten, twee keer karnemelk in plaats van melk kocht. Maar ach; dit soort dingen horen ook bij de ervaring.”

Hoe kijk je terug op je maanden in Tsjechië?

“Op dit moment kan ik in ieder geval terugkijken op vijf leuke, zo niet de leukste, maanden van mijn leven. Studeren in Praag was zonder twijfel een van de beste beslissingen die ik ooit heb gemaakt! Het contact met andere uitwisselingsstudenten heeft daar heel veel bijgedragen, ik heb nu vrienden uit de hele wereld. Ik kan er alleen maar vol lof over spreken en ik raad iedereen aan om zo’n unieke kans te grijpen en voor een korte of langere periode naar het buitenland te gaan.”Op de foto: Joost (derde van rechts) omringd door veel nationaliteiten - onder meer Roemeens, Hongaars, Grieks en Brits.Via het programma Erasmus+ zijn er volop mogelijkheden om op uitwisseling te gaan naar het buitenland. De Europese commissie stelt beurzen beschikbaar voor studenten, stagiairs, docenten en anderen. Het budget voor deze uitwisselingen wordt de komende jaren opgevoerd zodat meer mensen kunnen profiteren van internationalisering en Europese samenwerking. Voor studenten zijn er beurzen voor studieperioden van 3 tot 12 maanden en voor stages van 2 tot 12 maanden.
Voor meer informatie over de mogelijkheden om deel te nemen aan Erasmus+ informeer je bij je onderwijsinstelling of kijk je op facebook.com/ErasmusplusNL