Eén van die studenten die geld verdient met bloggen is Jennifer Elbert (19), student Taalwetenschap in Groningen. Via het plaatsen van zogeheten advertorials (artikelen geschreven over en soms door een bepaald bedrijf) verdient ze geld.

Hoe heet jouw blog en kun je je blog omschrijven?

“Ik blog op JenniferElbert.nl en de titel die bovenaan mijn site pronkt is Joie de Vivre. Ik blog over van alles waar ik me mee bezighoud. Op dit moment zijn dat vooral de tentamens, maar ook recepten, beauty, DIY-artikelen en er zijn wekelijkse fotodagboeken op mijn site te vinden. Ik heb ongeveer vier- tot vijfhonderd bezoekers per dag.”

Is het moeilijk om het studeren met het bloggen te combineren?

“Ja en nee. Ja, omdat bloggen veel tijd kost dat je soms niet hebt. En nee, omdat ik zelf mijn tijd in kan delen, dus als ik nu wil bloggen en ik ben thuis en vrij, dan doe ik dat.”

Wat moet je precies doen bij een advertorial, schrijf je zelf de tekst of doen zij dat voor je?

“Een advertorial is in mijn ogen puur een artikel die ik schrijf. Een gastartikel is een tekst die voor mij wordt geschreven. Ik heb tegenwoordig allebei. Het klinkt egoïstisch, maar voor een advertorial moet ik meer moeite doen dan voor een gastartikel. Dan doet het bedrijf alle moeite, ik zorg enkel voor beeldmateriaal en plan het artikel in. Ik probeer de samenwerking natuurlijk wel op een advertorial aan te sturen (dan verdien ik wel meer), maar er zijn bedrijven die uiteindelijk toch zelf het artikel willen schrijven. Soms begrijpelijk. Ik plaats dan ook alleen artikelen die ik goed genoeg vind. Ik heb één keer een artikel afgewezen die vol zat met spelfouten, foutieve constructies, geen samenhangend geheel…”

Spreek jij zelf bedrijven aan of laat ze je naar jou toekomen?

“Ik ben terughoudend. Mijn site hoeft geen platform te worden voor bedrijven om te adverteren. Ik wil vooral voor mijn bezoekers dat ze leuke artikelen krijgen te lezen en af en toe kan daar best een leuke advertorial tussen zitten met een leuke tip. Ik laat de bedrijven naar mij toe komen en gelukkig gebeurt dat ook. Ik hoef enkel mijn prijzen en statistieken te mailen als ik interesse heb, zij gaan akkoord en dan wordt alles in werking gezet.”

Zet je erbij of het een advertorial is?

“Ja. Ik vind dit een stukje eerlijkheid tegenover mijn bezoekers. Ik plaats namelijk zelf ook wel eens iets over een site/bedrijf/dienst waar ik enthousiast over ben, zonder dat hier mailcontact aan vooraf is gegaan.”

Hoe reageren je lezers erop?

“Eigenlijk goed en begripvol. Ik heb ongeveer 1 of 2 keer per maand een advertorial, dat is op 31 andere artikelen niet veel.”

Hoeveel verdien je gemiddeld met een advertorial?

Lachend: “Genoeg. Het mag altijd meer, en dankzij de stijgende lijn in de bezoekersaantallen wordt dit ook wel meer. Maar van het geld dat ik ermee verdien kan ik samen met mijn studiefinanciering wel rondkomen. Dan moet ik niet wild gaan stappen of flink gaan shoppen, daar moet ik dan wel voor 'sparen'. Maar ik kan er prima van studeren, wonen, eten en drinken.”