Onderzoek Kassa

In de afgelopen drie jaar betaalden studenten bijna 140 miljoen euro aan boetes, 93,6 miljoen hiervan is overgemaakt naar ov-bedrijven. Dit blijkt uit onderzoek van het tv-programma Kassa. Volgens ov-bedrijven is het technisch niet mogelijk om het reisproduct automatisch stop te zetten, maar daar denken deskundigen anders over.

 

Boetes van gemiddeld 800 euro

Tijdens je studie heb je recht op een ov-kaart, dit kan een weekkaart of een weekendkaart zijn, waarmee je gratis of met korting kan reizen. Wanneer je stopt met studeren moet je zélf je abonnement stopzetten. Doe je dit niet dan riskeer je een flinke boete.

In de afgelopen drie jaar betaalden 170.000 studenten boetes van gemiddeld 800 euro. Je kunt zo'n boete vermijden door goed op te letten wanneer je jouw reisproduct stopzet. Het loont om dit te doen, want ook al kun je aantonen dat je het reisproduct niet hebt gebruikt, toch betaal je de volledige boete. 

 

Je reisproduct wordt nog niet automatisch stopgezet

Ov-bedrijven zeggen dat dit technisch nog niet mogelijk is. Jasper van Kuijk, hoofd van het expertisecentrum OV-betalen aan de TU delft is het daar niet mee eens. Jasper zegt in Kassa: "Iets is technisch nooit onmogelijk."

 

Actie

Het ISO wil dat er actie wordt ondernomen: "Studenten moeten zo snel mogelijk weten waar dat geld gebleven is.’’ Op 28 maart verschijnt een rapport van de Nationale Ombudsman naar de boetes voor het te laat stopzetten van het reisproduct van studenten. Ook het onderzoek in opdracht van het ministerie kan wellicht meer duidelijkheid geven. Voorlopig blijven ov-bedrijven in ieder geval lekker verdienen aan de boetes. 

 

Bron: Kassa/ Metro