Allereerst moet je de Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning hebben om huurtoeslag te krijgen. Als je uit één van de landen van de EU komt, heb je automatisch een verblijfsvergunning voor Nederland.

Zelfstandige woonruimte

 Huurtoeslag krijg je alleen voor een ‘zelfstandige woonruimte’. De meeste studentenkamers vallen hier niet onder. Je moet namelijk een eigen woon(slaap)kamer hebben, een eigen keuken met aanrecht, aan- en afvoer voor water en een aansluitpunt voor een kooktoestel en een eigen toilet met waterspoeling. Daarnaast moet je een eigen toegangsdeur hebben die je van binnen en buiten op slot kunt doen. Als je een etage huurt kun je ook in aanmerking komen voor huurtoeslag.

Er is hoop

Heb je geen zelfstandige studentenkamer? Er is hoop! GroenLinks wil dat studenten die op kamers wonen, huurtoeslag krijgen. Houd Studenten.net in de gaten om op de hoogte te blijven.

Voorwaarden voor huurtoeslag

De volgende voorwaarden gelden als je huurtoeslag wilt krijgen:
- Je bent 18 jaar of ouder (in sommige gevallen krijg je ook voor je 18e huurtoeslag);
- Jij, je eventuele toeslagpartner en medebewoners staan bij de gemeente ingeschreven op hetzelfde woonadres;
- Op je woonadres staan geen andere personen ingeschreven bij de gemeente, behalve een eventuele onderverhuurder;
- Je (gezamenlijke) inkomen en huurprijs is niet te hoog;
- Je hebt niet te veel spaargeld.

Een huis huren met vrienden

Als je een huis huurt met vrienden, kan niet iedereen van jullie huurtoeslag aanvragen. Je huisgenoten tellen als medebewoners en hun inkomen telt mee in de berekening van de toeslag.

De huurprijs mag niet te hoog en niet te laag zijn

De grenzen aan de huurprijs zijn als volgt:- Jonger dan 23 jaar: je rekenhuur (kale huur plus een gedeelte van de servicekosten) is minimaal € 226,98 en maximaal € 389,05 per maand in 2014. - 23 jaar of ouder: je rekenhuur is minimaal € 226,98 en maximaal € 699,48 per maand in 2014. - Ben jij, of is iemand anders in je huishouden gehandicapt? En is iedereen jonger dan 23 jaar? Dan is de maximale huur voor de huurtoeslag € 699,48.

Je mag niet te veel verdienen

Woon je alleen? Dan heb je recht op huurtoeslag tot een inkomen van € 21.600. Als je samenwoont heb je recht op huurtoeslag tot een gezamenlijk inkomen van € 29.325.

Welke servicekosten tellen mee?

Veel huurders betalen servicekosten aan de verhuurder. Deze staan meestal in je huurcontract of in de brief over jaarlijkse huurverhoging. Een gedeelte van de servicekosten kun je bij de kale huurprijs optellen om je rekenhuur te berekenen. Dit zijn schoonmaakkosten en energiekosten voor gemeenschappelijke ruimten, huismeesterkosten en kosten voor dienst- en recreatieruimten. Per rubriek kun je maximaal € 12 bij je huurprijs opstellen. Ook als je meer dan € 48 betaalt (4 x € 12).

Om welke bedragen gaat het?

Het is lastig te zeggen hoeveel je ongeveer krijgt aan huurtoeslag. Dit hangt allemaal af van je huurprijs, inkomen, leeftijd en die van je eventuele toeslagpartner. Op de site van de belastingdienst kun je een proefberekening maken. Hou hiervoor een overzicht van de huur en servicekosten bij de hand en je laatste (voorlopige) aanslag inkomstenbelasting, een jaaropgaaf of loonstrook van iedere werkgever.

Denk je dat je vorig jaar ook recht had gehad op huurtoeslag? Je kunt het tot 1 september nog met terugwerkende kracht aanvragen. Er gelden wel iets andere grenzen voor je inkomen en hoogte van de huurprijs.