De rust en reinheid van je leven ‘thuisthuis’ zal plaats maken voor een hectisch, druk en vies verenigingshuis. Een plek bemachtigen gaat niet over rozen, integendeel. En wat als je eenmaal je kamer hebt verdiend? Dan begint het avontuur pas echt! Welkom in een hiërarchisch verenigingshuis.

 

Over het algemeen heeft ieder verenigingshuis een eigen zogeheten ‘huiscultuur’ met bijbehorende regels, sancties en andere tradities en kenmerken. We nemen de huishiërarchie van een corpshuis in Nederland onder de loep: want wat moet een huisjongste doen in het eerste jaar en hoe ontwikkelt zich dit door de jaren heen? Wanneer en hóe krijg je de eerste huisrechten toegekend, en moet je hier ook dingen voor doen?

 

Feut zoekt huis

Als nieuweling binnen de vereniging wil je natuurlijk een huis om in te wonen. Vanaf het moment dat de eerstejaars geïnaugureerd zijn (of zelfs eerder) zijn de meeste huizen al op zoek naar potentiële bewoners. Met name de prominente huizen hebben vaak de meeste en ‘beste’ keus. Dat het er hier soms wat lullig aan toe gaat is dan ook niet zo gek want ja, je wilt de ‘slappe koppen’ er wel uit filteren natuurlijk.

Dus denk je dat je in de smaak valt? Jammer dan. Zonder pardon kun je alsnog weg worden gestuurd. Uiteindelijk wordt er op basis van verschillende (vaak drankgerelateerde of genante) tests dan toch een keuze gemaakt en voilà: de kersverse huisfeuten (of eigenlijk 'huisfoeten') maken dan eindelijk hun entree.

 

‘Anciënniteit binnen huis’

Inmiddels heb je de status huisjongste aangemeten gekregen. En nu? De zogeheten ‘anciënniteit binnen huis’ doet dan zijn intrede: dit zijn de rechten waarover de huisouderen beschikken ten opzichte van de huisjongsten.

Want hoe langer je in het huis woont, des te hoger je status, des te meer rechten je hebt, des te mooier je (bad)kamer is en des te meer inbreng je hebt over hetgeen wat er in huis gebeurt. Om het plaatje compleet te krijgen is het nodig om de uiteindelijke en nieuwe huis hiërarchie vast te leggen.

Door middel van verschillende battles tussen de huisjongsten wordt er besloten wie er hoger staat dan de ander. Ieder huis doet dit geheel op eigen wijze en door middel van verschillende soorten huistradities en activiteiten. Zo bepaalt het ene huis in één dag wie er wint en wie niet, terwijl dit bij een ander huis ook weken kan duren. De huisouderen kennen uiteindelijk de punten per activiteit en per huisjongste toe.

 

Taken per bewoner

Over het algemeen zijn de taken van de huisjongste heel simpel: die draait op voor de kutklusjes binnen huis zoals het vuilnis, het oud papier en het glas. Ook wordt incorrect gedrag of tegenspraak in eerste instantie direct afgestraft door middel van flauwe grappen.

Over het algemeen zijn de huisjongsten gewoon vaak ‘de lul’: (brak) wakker worden met bijvoorbeeld je kop vol viltstift, een ‘gekeerde’ kamer of pis in je kroegschoenen zijn dingen die je kunt verwachten. Een ongeschreven regel is het zitten in de GK (Gemeenschappelijke Kamer): je slaapt en studeert in je eigen kamer, maar voor de rest zit je in deze gezamenlijke ruimte. Hier dient een huisjongste ook op te staan of te wisselen van zitplek als een huisoudere dit vraagt.

Taken zoals schoonmaken en afwassen doet over het algemeen iedereen in huis. Het afwassen wordt vaak besloten door middel van een dobbelspel, tenzij je die dag boodschappen hebt gedaan. Ook is er iemand verantwoordelijk voor de centen en beheert dan de huisrekening als ‘fiscus’. Deze taak vervult meestal iemand die al drie jaar of langer in het huis woont. Misschien klinkt het allemaal wat ingewikkeld, maar het hoort er allemaal bij! En voor je het weet ben je huisjongste af en kan alles eigenlijk alleen maar beter worden...toch?