Om een redelijk beeld te geven van wat je nu precies uitgeeft op zo’n dag, probeer ik basis van eigen ervaringen een klein overzichtje te geven. Zelf heb ik op ieder moment wel een beker in mijn handen (don’t judge me), maar ik kan me voorstellen dat dat niet voor iedereen geldt. Ik probeer dus te werken met minima en maxima en zet onderaan dan even het schokkende totaal voor jullie neer. Voor het gemak hanteer ik een consumptieprijs van € 2,50.

Ontbijt

Niet ieder festival begint vroeg in de ochtend, dus in het beste geval nul euro’s. Mocht je nu toch vroeg op het festivalterrein zijn doordat je er moet overnachten of omdat je thuis geen boterham kreeg afgewurgd dan kost iets te eten op een festival al gauw drie of meer bonnen. En denk dan niet dat je uitgebreid ontbijt hebt, nee dan heb je een vochtige pannenkoek of een slappe wafel: € 7,50. Mocht je er een drankje bij willen: € 10.

Drankjes tussen ontbijt en lunch

Tussen het ontbijt en lunch in gaan de nodige uren en artiesten zitten, en je kunt jezelf dan natuurlijk niet laten uitdrogen! Bier en fris kosten meestal maar één bon en aangezien we dat het meeste drinken, gebruik ik dit voor de ‘berekening’. Laten we even uitgaan van ontbijt om 9 uur en lunch om 12 uur. Zelf sta ik minstens om het halfuur weer bij de bar om iets nieuws te halen; dat komt neer op zes keer een bon of muntje: € 15.

Voor de wat minder dorstige mensen zal eens per uur wel representatief zijn: drie keer: € 7,50. Uiteraard kun je ook kiezen om de hele dag in de rij te staan bij de gratiswaterkramen en de rest van het festival missen: nul euro’s.

festival

Lunch

Aangezien de meeste eetkramen dezelfde achterlijke prijzen hanteren voor matig voedsel geldt ook hier weer dat je minstens drie munten kwijt bent: € 7,50. Drankje erbij: € 10. Tenzij je een excellente jager bent of leeft op gras, kan ik me niet voorstellen dat er echt een weg om het kopen van lunch heen is; de ‘nul euro’s’ optie geldt hier helaas niet.

Drankjes tussen lunch en avondeten

Hier geldt in principe hetzelfde als bij het kopje ‘Drankjes tussen ontbijt en lunch’, maar de uren verdubbelen zo’n beetje, dus ook het geld: € 15/€ 30 voor de lichte drinker en de snelle uitdroger. 

Avondeten

Hier wil je toch wel meer dan een snelle hap zoals de vochtige pannenkoek. Vaak wordt veel aangeboden in de vorm van friet, pizza en andere vettigheid. Zou je naast een van die dingen nog iets extra’s willen, kun je dus al op een bon of zes zitten: € 15. 

Alles na het avondeten

Laten we er even van uit gaan dat het festival nog tot 23 uur doorgaat. Dan zit je dus op een uur of vijf waarin je nog genoeg te drinken hebt. Vijf keer een bon = € 12,50, tien keer een bon = € 25. Als je blut bent of wel genoeg gedronken hebt: nul euro’s.

Weinig: € 35
Matig: € 65
Veel: € 105


Natuurlijk baseer ik dit op grove herinneringen van mijn eigen festivalervaringen en kan dit per persoon ernstig verschillen.