Doe maar een biertje, neem ik een boterham minder

We kennen allemaal de kreet ‘één biertje staat gelijk aan een bruine boterham’, hoewel ik intussen veel variaties voorbij heb horen komen. Zo zijn het ook weleens twee boterhammen, of zelfs twee boterhammen met kaas. Oké, om dit dus voor eens en voor altijd uit de lucht te helpen, hierbij de feiten zoals ik ze heb gehaald van de website van het Voedingscentrum. Ik denk dat we het erover eens zijn dat we die cijfers als de norm kunnen beschouwen.

In een sneetje bruinbrood zitten 83 calorieën. Met kaas (48+) kom je op een totaal van 194 calorieën. Inclusief boter, want je moet ook aan je Schijf van Vijf denken natuurlijk. Laten we dus maar stellen dat elke uitspraak klopt, bij benadering althans. Het maakt ook wel een beetje verschil of je een bierglas (250 gram) wegtikt, liever uit een flesje drinkt (300 gram) of blikjes bier (330 gram) in je koelkast hebt staan.

Bier
Bierglas: 113 kcal
Flesje bier:135 kcal
Blikje bier: 149 kcal


Glaasje rood of liever wit?

Rode wijn is goed voor hart en bloedvaten, maar bevat wel meer calorieën dan witte wijn. Maar van witte wijn schijn je weer sneller (of meer?) cellulitis te krijgen. Hoe dan ook, zoete witte wijn bevat de meeste calorieën. Geen verrassing. Droge witte wijn, champagne en prosecco zijn de ‘gezondste’ wijntjes. Het Voedingscentrum geeft de calorieën voor een groot wijnglas (150 gram) en een klein bescheiden glaasje (100 gram).

Rosé
Klein wijnglas: 71 kcal
Groot wijnglas: 107 kcal

Lambrusco
Klein wijnglas: 74 kcal
Groot wijnglas: 111 kcal

Rode wijn
Klein wijnglas: 82 kcal
Groot wijnglas: 123 kcal

Witte wijn
Klein wijnglas: 67 kcal
Groot wijnglas: 101 kcal

Zoete witte wijn
Klein wijnglas: 96 kcal
Groot wijnglas: 144 kcal

Prosecco
Klein wijnglas: 67 kcal
Groot wijnglas: 101 kcal

Champagne
Champagneglas: 57 kcal
Groot wijnglas: 101 kcal


Sterke drank

Er komt altijd een moment op de avond dat je ineens aan de bar staat met je stapmaten of clubgenoten en massaal shotjes sterk bestelt. Het bier is dan ‘slechts’ een dorstlesser en het volstaat niet meer als alcohol: er moet wat sterkers op tafel. Of de borrel sterk (35 gram) wordt gemixt met cola. Zit je ook zo weer aan je ‘bruine-boterham-met-kaas’-norm. Een longdrinkglas rum met cola bevat namelijk 173 calorieën.

Wodka
Borrelglas: 86 kcal

Jonge jenever
Borrelglas: 69 kcal

Berenburg en whisky
Borrelglas: 66 kcal

Rum
Borrelglas: 82 kcal