Wees beleefd

Dit spreekt natuurlijk voor zich, maar docenten houden er meestal niet van als je ze op een te informele manier benadert - ook al antwoorden ze vaak zelf maar met een schamel zinnetje. Begin je e-mails altijd met een aanhef, schrijf goede (vol)zinnen en eindig op een nette en aardige manier.

 

Op tijd met je informatie of vragen

Scriptiebegeleiders hebben vaak een erg druk schema en hebben dus niet de hele dag de tijd om jouw mailtjes te beantwoorden. Als je vragen hebt, of iets wilt laten checken, zorg er dan voor dat je het op tijd naar je begeleider stuurt. Op die manier hoeft je begeleider zich niet te haasten en kom jij niet in de problemen als het antwoord lang op zich laat wachten.

 

Duidelijkheid

Stel heldere mails op met duidelijke vragen en alle informatie die nodig is om je vraag te beantwoorden. Als het onduidelijk is wat je nu precies als antwoord op je mail verwacht, zal je begeleider er weinig mee kunnen. Op de lange duur is dat voor jou ook alleen maar nadelig.
Ook tijdens meetings is het belangrijk dat je weet waar je het over wilt hebben. Maak van tevoren een lijstje met vragen of opmerkingen die je hebt voor je begeleider.

 

Plan meetings op tijd

Als je aan mailcommunicatie even niet genoeg hebt, kun je altijd een meeting plannen met een begeleider. Ook dat moet je echter op tijd doen! Je hoeft niet te verwachten dat je begeleider op de dag zelf of de dag erna zonder meer een lege agenda heeft. Om een voorbeeld te noemen: mijn eigen begeleider is een van de drukste mensen binnen Maastricht University en ik ben dus vaak weken vooruit aan het plannen voor meetings.

 

Durf kritisch te zijn

Als je vindt dat je begeleider nalatig is of iets niet goed heeft gedaan, durf dat dan te zeggen. Op een beleefde, constructieve manier dan wel. Onderwijzen komt van twee kanten. Misschien is het wel de eerste keer dat je begeleider een scriptie op zich neemt. Op die manier leert hij of zij er zelf ook nog van! Als de beleefde manier niet werkt, kun je altijd nog hogerop (bij je departement of faculteit) gaan klagen.

 

Voldoe aan wat van je verwacht wordt

Als je afspraken hebt gemaakt met je begeleider over deadlines of andere zaken omtrent je scriptie, kom die dan ook na. Jij verwacht van je begeleider dat hij je zo goed mogelijk helpt, maar het moet wel van twee kanten komen. Als jij niet doet wat van je verwacht wordt, hoef je ook niet veel feedback of extra hulp terug te verwachten.
Het kan natuurlijk altijd zijn dat je door overmacht ergens niet aan toe komt, maar houd dan de vorige tips in acht: wees op tijd met het aangeven ervan. Als je weet dat je een deadline niet gaat halen, of maar half werk in dreigt te kunnen leveren, kun je altijd even naar je begeleider sturen wat aan de hand is en om uitstel vragen.