1. Stel de juiste vragen

 Stel zo veel mogelijk vragen over je salaris en de arbeidsvoorwaarden. Op deze manier heb je duidelijk voor ogen hoe je er op dit moment voor staat. Zo kun je allereerst vragen hoe je salaris precies tot stand is gekomen en waarop je salaris is gebaseerd. Ook kun je vragen of er in de toekomst te onderhandelen valt over je salaris. Nee heb je, ja kun je krijgen! Maar voordat je je werkgever direct overvalt met vragen, moet je eerst het één en ander op een rijtje hebben voor jezelf: 
• Kun je - naarmate de tijd verstrijkt - meer verantwoordelijkheid krijgen?
• Ben je tevreden met je arbeidsvoorwaarden? 
• Wat doe je als je niet het salaris krijgt dat je wilt? 
• Wat wil je minimaal verdienen?  

2. Zorg voor goed vergelijkingsmateriaal 

Achterhaal wat anderen met een soortgelijke functie verdienen. Hierdoor zijn je verwachtingen realistischer en weet je beter naar welk salaris je wilt streven. Vergelijk trouwens niet alleen je salaris, maar ook de mate van verantwoordelijkheid die je hebt. Het maakt bijvoorbeeld nogal uit of je als manager 5 mensen of 30 mensen moet begeleiden. 

3. Bereid je voor op alle mogelijke scenario’s

Stel van tevoren alle mogelijke scenario’s vast: van best-case tot worst-case. Bedenk van tevoren ongeveer hoe het gesprek gaat verlopen, welke vragen je wanneer gaat stellen, en hoe je op mogelijke vragen gaat reageren. De beste manier om dit goed voor te bereiden is door te oefenen. Dit kun je doen door jezelf al pratend op te nemen, door tegen jezelf in de spiegel te praten, of door al je gedachten op te schrijven. Op deze manier kun je het gesprek al een stuk beter voor je zien. Een goed begin is het halve werk!