Bezinning

Direct na het halen van je laatste tentamen of het afronden van je scriptie is er een periode van bezinning. Dit kan duren van enkele uren tot enkele weken, dat verschilt per persoon. De bezinning kent verschillende fases. Blijdschap, direct na de bekendmaking van je laatste cijfer. Verminderd aanspreekbaar, tijdens het daaropvolgende feestvieren. Realisatie, de dag later: het studeren is nu écht voorbij. Paniek, nu ik niet meer studeer, wat moet ik nu in hemelsnaam doen? En tot slot de acceptatie, het moment dat je je realiseert dat er geen haast is, geen deadlines, geen docent die met een dreigende stem zegt dat het morgen klaar moet zijn. Vandaag even lekker niks.

 

Jobhunt

Wie aan afstuderen denkt, denkt ook voorzichtig en met bescheiden tegenzin aan het ‘echte leven’. Er wordt van je verwacht dat je een ‘echte’ baan gaat zoeken, een baan waar je vijf dagen per week, acht uur per dag je kost kunt gaan verdienen. Sommige mensen hebben al een dergelijke baan overgehouden aan een stage of internship. Anderen werken, zoals ik, werken nog even door bij hun oude bijbaantje. Maar een groot deel zal toch echt, rustig en gestaag, zich moeten gaan oriënteren op de banenmarkt. Goed om te weten is dat je als afgestudeerde recht hebt op een bijstandsuitkering, als je geen (bij)baan hebt of daar niet genoeg uren kunt maken.

Relaxen

Maar zoveel druk zit er nou ook weer niet achter de jobhunt. Je hebt net jarenlang gestudeerd, dus je mag nu best even wat tijd voor jezelf nemen. Even een maandje lekker veel sporten, series kijken en flink uitslapen om te compenseren voor jarenlang druk studeren. Geen moment meer zal je hoofd gevuld zijn met studiestress, dreigende deadlines of lakse groepsgenoten. Dus leun lekker achterover en geniet van de absentie van druk in die veelgebruikte bovenkamer van je.

Sociaal

Ook voor de mensen om je heen verandert er een hoop als je bent afgestudeerd. Je lacht vrienden uit die in hun tentamenperiode zitten en het duurt even voordat mensen gewend zijn aan het feit dat jij overal maar tijd voor hebt. Tegelijkertijd is je familie vooral benieuwd naar wanneer je gaat beginnen met een echte baan en of je die zoektocht wel serieus neemt. De plotseling hoeveelheid vrije tijd stelt je ook in staat om oude vrienden eens op te zoeken, een weekendje weg te gaan en om wat meer verjaardagen van familieleden te bezoeken dan voorheen.

 

Foto: Unsplash