1. Muziek

Zonder je af! Als je huisgenoten zien dat jij druk bezig bent én een koptelefoon ophebt, zullen zij ook wel begrijpen dat ze je even niet moeten storen. Bovendien heb je zo geen last van alle gesprekken om je heen, die ene huisgenoot die opeens zin heeft om te gaan stofzuigen en de slechte muziek van je medebewoners.Spotify biedt een hoop afspeellijsten aan die speciaal zijn bedoeld voor tijdens het studeren. Rustige muziek, geen zang en geen afleidende deuntjes. Ideaal.

2. Maak er gebruik van als niemand thuis is

Probeer je leerschema aan te passen op de tijden wanneer er niemand thuis is. Ben jij bijvoorbeeld ’s middags vrij en je huisgenoten niet, maak er gebruik van! Denk naast schoolroosters ook aan eventuele voetbaltrainingen of geplande sportschoolbezoekjes, vriendinnenavondjes buitenshuis en die ene huisgenoot die vaak op woensdag alweer richting het thuisfront reist.

3. Ook ’s nachts kan je gestoord worden

Veel studenten maken de fout door de hele nacht door te gaan met het maken van een opdracht of het leren voor een tentamen. Ondanks dat je heus wel weet dat die acht uur slaap minstens zo belangrijk zijn, toch moet je doorgaan. ’s Nachts kun je tenminste wel in stilte studeren, iedereen slaapt dan tenslotte. Totdat je huisgenoot om drie uur dronken de trap komt opzetten en ziet dat jij nog wakker bent. In zo’n geval kun je beter doen alsof je boven je boek in slaap bent gevallen, tenzij je nog de hele nacht verhalen wil aanhoren over wat er allemaal is gebeurd in het leven van desbetreffende persoon de afgelopen paar uur. Bovendien ben je de volgende dag ook nog eens helemaal kapot zonder nachtrust. Denk dus nog eens na of het wel zo’n goed idee is om ’s nachts te leren in plaats van overdag.

4. Geef aan wanneer je moet studeren

Op de een of andere manier hebben je huisgenoten je altijd nodig wanneer jij daar totaal geen tijd voor hebt. ‘Kun je helpen met de afwas?’ ‘M’n computer is gecrasht, mag ik de jouwe lenen?’ ‘Eet je even mee met ons?’ Niet erg bevorderlijk als je net bezig bent met studeren. Geef het van te voren aan als jij een hele dag/middag/avond moet studeren en of je huisgenoten daar rekening mee kunnen houden. Dan zijn je huisgenoten er in ieder geval op voorbereid als jij je ze (tijdelijk) even negeert.

5. Ga naar de bibliotheek

Misschien is de UB niet de spannendste plek die je je kunt bedenken, maar wel de rustigste. Als je écht geconcentreerd wil werken zonder huisgenoten in de buurt die je afleiden is dit toch de beste oplossing, hoe saai het ook is.

Beeld: Pixabay/Kaboompics