De dagen worden langer, de temperatuur stijgt en de terrasjes blijven steeds langer open. Kortom: de zomer komt eraan. Nét zoals het einde van het studiejaar. De laatste loodjes wegen het zwaarst, en dat is zeker waar in het geval van deadlines halen en studeren tijdens mooi weer....

 

1. Begin vroeg 

Je kunt het beste vroeg beginnen met studeren, aangezien we dan meer leerstof in ons opnemen dan gedurende andere tijdstippen. Want geloof me: als je het leren uitstelt en maar op de bank blijft hangen, heb je er om twee uur ’s middags echt geen zin meer in. Als je ’s ochtends begint, en rond een uurtje of vier ’s middags stopt, ben je behoorlijk productief geweest! En om 4 uur zijn de terrasjes nog écht niet gesloten.. 

 

2. Maak een planning

Niets is handiger dan leven op lijstjes: het biedt je zoveel meer overzicht. Het afstrepen van je taken helpt ook; je ziet in één oogopslag wat je al bereikt hebt, en wat je nog moet doen. Wees echter niet te streng voor jezelf: af en toe een pauze hoort erbij! 

 

3. Vers eten & drinken

Zorg ervoor dat je fris en gezond eten en drinken bij de hand hebt. Zorg dat je het al in huis hebt, zodat je niet naar de supermarkt hoeft en eenmaal buiten de behoefte hebt om aan te sluiten bij je vrienden op het terras! Jezelf verwennen mag ook best wel een beetje, maar zorg er wel voor dat het gezond blijft én dat je veel water drinkt. Hydratatie zorgt voor een betere concentratie, zeker tijdens warme dagen. 


4. Zorg voor een koele werkplek

Studeren op een handdoek in het parkje in de buurt klinkt heel verleidelijk, maar dan werk je niet optimaal. Je zult zien dat je snel wordt afgeleid door alles wat er om je heen gebeurt en je je niet kunt concentreren vanwege de hitte. Zorg dus voor een koele werkplek met voldoende ventilatie, bijvoorbeeld de bibliotheek. 

 

5. Beloon jezelf 

Het is niet niks, motivatie vinden om te studeren met warm weer. Beloon jezelf daarom na een lange studeersessie! Met wat, maakt in dit geval niet uit. Zolang je er maar ontspannen van wordt en je niet in de stress raakt over alles wat je nog moet doen vandaag. Morgen is er weer een dag (of ochtend!).