Vanwege uiteenlopende redenen kun je er altijd tegenaan lopen dat de studie die je gekozen hebt tóch niet de studie is waar je mee verder wilt. Zelfs als je van tevoren maandenlang hebt nagedacht over de keuze die je zou maken als je ging studeren, kan het toch zijn dat je uiteindelijk leert dat het niet is waar je je hele leven mee verder wilt. Dan is het belangrijk dat je tijdig besluit om ermee te stoppen en, eventueel, iets anders te kiezen. 

Zelf ben ik ook van na anderhalf jaar van een ICT-studie over gestapt naar psychologie. Dat lag aan een combinatie van mezelf niet goed informeren voor ik eraan begon en het besef dat ik mezelf niet tot mijn 67e zag werken als software engineer. 

Je ouders hebben natuurlijk altijd het beste met je voor, maar als je na een jaar (of langer) opeens wilt stoppen met de dure studie kan het zijn dat ze daar niet al te positief op reageren. Het kost dan immers nog veel meer geld dat het in eerste instantie zou doen. Of misschien willen ze wel per se dat je een studie doet die je zelf achteraf toch niet zo leuk vindt. Dan heb je misschien wat overtuigingskracht nodig om ze duidelijk te maken dat het toch echt beter is om gewoon iets anders te gaan doen. Ik geef je daarom wat tips!

1. Ben zeker van je zaak

Als je zelf goed achter je keuze staat, kun je ook beter overbrengen waarom je wilt overstappen naar iets anders. Wanneer je met halve redenen aankomt, moet je niet raar opkijken als je ouders je besluit niet heel serieus nemen.

2. Breng het goed

Ga niet tussen neus en lippen door aan de eettafel zeggen dat je uitgeschreven staat voor je studie gezondheidswetenschappen en volgend jaar rechten gaat doen. Zeg tegen je ouders dat je even rustig met ze moet praten over je studie en leg ze alles uit. 

3. Geef goede argumenten

Als ze niet helemaal overtuigd zijn, moet je niet vergeten om een aantal positieve argumenten te vinden voor de studie die je nu wilt gaan doen. Je hebt niet voor niets na lang nadenken (dat heb je immers gedaan en moet je er vooral heel dik bovenop leggen) toch voor iets anders gekozen. De banenmarkt kan bijvoorbeeld véél beter zijn voor je nieuwe keuze.

4. Herinner ze eraan dat het om jóuw toekomst gaat

Misschien reageren ze in eerste instantie niet zo heel lekker op je nieuws. Probeer ze dan eraan te herinneren dat het om jouw toekomst gaat en dat je niet gelukkig gaat zijn, of bijvoorbeeld geen baan gaat krijgen, wanneer je doorgaat met de studie die je nu hebt gekozen.