Hoe leuk we onze huisgenoten ook vinden en of je nu één of acht huisgenoten hebt, je zult altijd tegen een paar irritaties oplopen. Hier een paar tips en tricks om ze het beste op te lossen.

1. Maak duidelijk dat je er bent

Dit klinkt misschien heel simpel, maar is toch belangrijk. Als jouw luidruchtige huisgenoot op de avond voor je tentamen met tien vrienden thuis komt en jij stilletjes op je kamer zit, heeft hij misschien niet door dat jij er ook bent; laat staan dat je ze allemaal kan horen. 

Loop een aantal keer langs en begin een kletspraatje, zorg dat je hierbij je tentamen van morgen noemt! Als deze hint te subtiel is voor je huisgenoot, spreek hem/haar dan gewoon aan en vertel dat je er echt last van hebt. De meeste huisgenoten hebben hier wel begrip voor en passen zich aan.

2. Maak een schoonmaakrooster

Dit klinkt natuurlijk super lame en alsof je elkaar niet vertrouwt, maar dit is de beste oplossing voor al je irritaties aan viezigheid. Op deze manier heeft iedereen door hoeveel iedereen schoonmaakt en ontstaan er geen scheve verhoudingen. Als je gebruik maakt van een aftekenrooster, kan je ook gelijk zien als bijvoorbeeld de wc alweer een tijd niet is schoongemaakt.

3. Zorg voor leuke huisactiviteiten

Dit is een gezellige tip, maar zorgt er ook voor dat iedereen elkaar beter leert kennen. Hierdoor zal iedereen ook beter rekening met elkaar gaan houden. Zorg er voor dat je regelmatig met elkaar eet, maar je kan bijvoorbeeld ook af en toe een leuk activiteit doen, zoals paintballen, een filmpje pakken of een activiteit met de Rotterdampas.