1. Balans

Dat je het best functioneert na een goede nachtrust is een algemeen bekend gegeven. Gelukkig is ons lichaam genoeg ontwikkeld om een nachtje zonder slaap prima aan te kunnen. Wel is het hierbij belangrijk dat je dit niet elke dag doet; een nachtje doorhalen is oké, maar zorg ervoor dat je de dag erna voldoende rust neemt en op tijd naar bed gaat.

2. Drink water, veel water

Terwijl jij het ene na het andere biertje achterover tikt en het leven steeds leuker begint te vinden, verliest jouw lichaam veel vocht. Uitdroging is dan ook een van de grootste boosdoeners voor een kater. Om je vochtgehalte in de collegezaal weer op peil te brengen is het belangrijk om veel water te drinken; zo bestrijd je uitdroging en kan alcohol je lichaam makkelijker verlaten.

3. Sla je ontbijt niet over

Waarschijnlijk is eten – en dan vooral gezond eten – het laatste waar je aan denkt na een nachtje stappen. Veel studenten rollen dan ook zonder ontbijt de collegezaal binnen: niet doen! Door je lichaam te voorzien van gezonde voeding zal je vitaminen- en mineralentekort aangevuld worden, waardoor jij je sneller weer de oude zult voelen. Fruit, verse sappen en eieren werken goed tegen het afbreken van alcohol.

4. Vergeet het ov

Dat je zo snel mogelijk richting je bed wil na je college is begrijpelijk. De verleiding is dan ook groot om lekker met de bus naar college te gaan, maar slim is het niet. Je lichaam snakt naar frisse lucht en een beetje beweging zal je goed doen. Door te fietsen naar school kan je even letterlijk uitwaaien en wordt je zuurstofopname gestimuleerd. Haal een paar keer diep adem en blaas de lucht langzaam weer uit.

5. Durf nee te zeggen

Zo cliché, maar o zo waar. Hoe verleidelijk het ook is om met je huisgenoten mee te gaan de stad in, soms is het verstandiger om gewoon nee te zeggen. De opmerking ‘we doen maar één drankje!’ is er één die je vooral niet moet geloven, de praktijk wijst namelijk altijd anders uit… Als je weet dat je een belangrijke dag voor de boeg hebt, wees dan verstandig, drink lekker een biertje thuis en kruip op tijd je nest in.