Iedere student snakt naar een oh zo leuk feestje waar ze zich helemaal kunnen laten gaan. Elk jaar is het echter weer het wachten op dat ene vette huisfeest of clubgala. Waarom wachten als je zelf een mooi feestje kunt organiseren? Voor de blutte student heeft Studenten.net een aantal handige én low budget tips op een rijtje gezet.

De uitnodiging

Een geslaagd feestje begint met een gelikte uitnodiging. Je kunt natuurlijk je creatieve geest loslaten op een stuk karton, een schaar en een Prittstift, maar een digitale uitnodiging is goedkoop én goed voor het milieu. Stuur alleen geen oersaai mailtje dat gelijk in de prullenbak belandt. Wees een beetje creatief, gebruik bijvoorbeeld een foto en versier deze met Photoshop of met Paint. Flans desnoods iets in elkaar met vormen, kleuren en tekst.

Zorg tot slot dat je je uitnodiging niet te vroeg, maar ook niet te laat verstuurt. Verstuur je de uitnodiging drie maanden van te voren dan zal iedereen je goed georganiseerde feest vergeten. Doe je het twee dagen van te voren, dan zegt de helft af omdat ze andere feestjes, verplichtingen of borrels hebben. Heel vervelend.

Don Corleone of Swiebertje?

Thema’s doen het altijd goed. Kijk maar eens naar studentenverenigingen. Die maken er gretig gebruik van met thema’s als ‘Voute Veest’, ‘Goud’ of ‘White’. Omdat jij niet de enige student bent die blut is, moet je het thema simpel houden, zodat er geen complete outfits gekocht hoeven te worden voor je feest.

Andere leuke en toegankelijke thema’s zijn ‘maffia’ (men neme een pakje kaarten, naait het op een colbert of jurk et voilà), ‘travestie’ (leen kleding van het andere geslacht, teken een snorretje of stift je lippen en klaar is Kees) of een ‘sloeberfeest’. Deze laatste is geheel vrij in te vullen, mits je er maar uitziet alsof je net uit een vuilniszak bent gekropen.

Versiering

Heb je een thema gekozen, dan hoort daar natuurlijk ook de nodige aankleding bij. Met de slingers, ballonnen en vlaggetjes die je van je moeder mee hebt gekregen kom je er natuurlijk niet. Je kunt voor een party rond de feestdagen kiezen voor de lampjes en andere versiersels uit de kerstboom.

Leuker is om je versiering aan te passen aan je thema. Heb je het thema ‘maffia’ gekozen? Gebruik ‘The Godfather’ als inspiratiebron, kleedt je ruimte chic aan en leg hier en daar een pakje spelkaarten neer. Heb je voor ‘travestie’ gekozen? Hang dan kenmerkende dingen voor zowel mannen als vrouwen op. Kijk tussen je eigen prullaria wat je kan gebruiken, vraag je huisgenoten om een ludieke bijdrage of gebruik de restjes van je Sinterklaas surprise.

Turn the music on

Hoewel het vaak zachtjes op de achtergrond draait, is muziek erg belangrijk om een geslaagd feest te vieren. Logisch natuurlijk, maar veel mensen vergeten een dj in te huren of zelf een goede playlist samen te stellen. Omdat je als student geen budget hebt van duizenden euro’s, ben je aangewezen op een zorgvuldig uitgezochte playlist. Kies verschillende soorten muziek, met af en toe een rustig nummer.

Zet alleen niet teveel rustige, emotionele ballads in je playlist, want je wil voorkomen dat je gasten op hun stoel in slaap vallen. Zet de muziek ook vooral niet te hard. Niets is irritanter dan naar elkaar te moeten schreeuwen, om de volgende dag op te staan met een schorre stem en een piep in je oor waar je U tegen zegt.

Ken je toch iemand die goed kan draaien, heb je er de ruimte voor en doet deze persoon het voor (bijna) gratizz? Doen! Een (goede) dj creëert een bepaalde sfeer en kan een feest maken… Maar inderdaad, ook breken. Kies dus niet je buurman die ‘denkt’ dat ‘ie zelfs in een dronken bui nog achter een draaitafel kan staan. Want nee, dat kunnen alleen écht goede dj’s.

Hapjes en drankjes

Last but certainly not least; vreterij en drank. Zonder deze factoren geen feestje. Qua drank kun je het vrij gemakkelijk maken als je geen rooie cent te makken hebt. Laat iedereen z’n eigen drank meenemen, sla zelf de goedkoopste frisdrank en huismerkbier in en zet een kan water op de tafel. Ik hoor je denken, 'water?' Ja, water. Het lest de nodige dorst gemakkelijk, werkt ontnuchterend zodat ze niet bij jou thuis al kotsend boven de wc hangen én het is ook nog eens goedkoop.

Wat betreft eten is het ook niet eens zo moeilijk. Scharrel in de voorraadkast van je ouders wat bij elkaar, gebruik het overtollige voedsel in je kerstpakket om je gasten te voederen of vraag iedereen een simpel hapje mee te nemen. Lekker Amerikaans. De borrelnootjes, zoute sticks en naturel chips doen het ook altijd goed, en het kost niets. Een feestje hoeft, zoals je leest, helemaal niet duur te zijn. Je moet alleen even creatief bezig, in de onderste bakken van de supermarkt graaien en een beetje betrokkenheid van je vrienden vragen. Lukt dit allemaal, dan ben ook jij als blutte student, in staat het feest van het jaar te organiseren. Alvast succes met de kater (want die komt altijd later)!

Heb je zelf nog low budget tips voor het geven van een feest? Geef ze hieronder!