In het studentenleven heb je de directe controle over vrijwel alles in je leven. Uitslapen, langstuderen, ongezond eten of de afwas nog even een dagje laten staan; in alles ben je vrij. Helaas is er één klok die onvermijdelijk doortikt, en dat is je leeftijd. We steken liever ons kop in het zand dan dat we ons realiseren dat onze biologische klok tijdens het wervelende studentenleven gestaag doortikt. In het begin zorgt dat nog niet voor conflicten of onaangename verrassingen, maar naarmate je langer studeert, word je zo nu en dan wel eens met de realiteit in je gezicht geslagen… Enkele voorbeelden:

 

Fysieke achteruitgang

Iets wat zich geleidelijk manifesteert in je door nalatigheid en luiheid getergde lichaam, is de fysieke aftakeling. Jarenlange alcoholconsumptie, ongezonde voedingsgewoonten en een eventueel gebrek aan sportieve inspanning, zorgen ervoor dat fysieke inspanningen je zwaarder vallen dan je je van vroeger kan herinneren. Een vriend helpen verhuizen zorgt al voor spierpijn in spieren waarvan je niet wist dat je ze had. Herkenbare uitspraak: “Ach, het lichaam wordt ook een jaartje ouder”.

 

Alcoholmoeheid

Het kan bestempeld worden als laf gejank, maar geloof me, als je al 6 à 7 jaar lang alcohol consumeert als een gemiddelde 3e-jaars, dan bereik je vanzelf een keerpunt. Heerlijk voelt het, om een uitnodiging voor een ‘casual avondje chillen’ (wat zoals bekend in 80% van de gevallen uitmondt in schaamteloos zuipen) af te wijzen en te kiezen voor een goede film op de bank. Begrijp me niet verkeerd, een mooi feestje blijft een welkome avondvulling, maar het hoeft niet meer el-ke dag raak te zijn.

 

De ‘Dertig Depressie’

Ik herinner me nog het jaar dat ik 21 werd, of 23. Mooie leeftijden waren dat. Maar het moment dat je 25 wordt, is het moment dat je halverwege de 30 bent. 30! De gevreesde leeftijd van 30 staat symbool voor alles wat je tijdens je studententijd nog niet hebt: een echte baan, een eigen huis, een gezin, een huisdier, noem het maar op. En terwijl je als 25-jarige met studievertraging en een studieschuld je derde flesje bier leegnipt op het tweede huisfeest deze week, vraag je je misschien af hoe je in hemelsnaam die toekomst gaat bereiken.

 

Overige signalen

Naast de genoemde voorbeelden zijn er nog enkele andere, concretere signalen die jou laten weten dat de klok begint te tikken. Zo merk je dat je eigenlijk nooit meer wordt gevraagd om een ID-kaart als je naar de kroeg gaat of een sixpackje speciaalbiertjes afrekent. Of dat je ouders stoppen met vragen wanneer je weer een keertje naar thuisthuis komt. Ook kan het gebeuren dat een kater niet meer in één dag overgaat. En wat dacht je van die eerste grijze haar op je bolle bos...?

 

Foto: Unsplash