Op eetbare producten kunnen twee soorten houdbaarheidsdata staan: een THT- of een TGT-datum. Deze twee verschillende houdbaarheidsdata zijn sinds 1981 in heel Europa ingevoerd. ‘Tenminste houdbaar tot’ (THT) staat voor producten die niet snel bederven. Het zijn etenswaren die je vaak na de aangegeven houdbaarheidsdatum nog een tijdje kunt bewaren en eten. Alleen de kwaliteit van het product gaat dan achteruit. ‘Te gebruiken tot’ (TGT) betekent dat de producten wel snel bederven. Na de houdbaarheidsdatum mag je het product dan ook absoluut niet meer eten.

Ook in de diepvries is je eten beperkt houdbaar

Denk bij THT-producten aan voedsel dat je ongekoeld kunt bewaren, zoals koffie, snoep en frisdrank. Je raadt het al: TGT-producten zijn de etenswaren die je gekoeld moet bewaren, zoals vlees, kaas en eieren. Uitzondering op de regel is het invriezen van voedsel. Dan geldt de THT- of TGT-datum niet, maar ook in de diepvries blijft je eten niet onbeperkt houdbaar. Om te zien hoe lang je bevroren producten houdbaar zijn, kun je de Bewaarwijzer van het Voedingscentrum gebruiken. De houdbaarheid wisselt namelijk ook per product.

Geen houdbaarheid

Nu is er nog één categorie etenswaren naast de THT- en TGT-producten, namelijk die van het voedsel dat geen houdbaarheidsdatum heeft. Dit zijn de groenten en fruit die je los koopt in de supermarkt of op de markt. Voorverpakte zakjes sla, wokgroenten of appelpartjes vallen hier dus niet onder.

Bij deze verse producten moet je zelf in de gaten houden of het product nog goed is. Bij mij betekent dit: bewaren tot er schimmel op zit. Dan pas gooi ik het weg. Op de website van het Voedingscentrum kun je precies zien hoe lang je groenten en fruit kunt bewaren. Het verschilt per soort heel erg: zo kun je broccoli vijf dagen bewaren in de koelkast, maar bloemkool zelfs tien dagen. Appels kun je ruim dertig dagen bewaren in de koelkast, terwijl je bananen slechts zes dagen kunt bewaren buiten de koelkast. Mijn tip: bewaar gewoon op gevoel, dat is altijd het beste.

Gewoon ruiken of er een vreemde geur vanaf komt

Ik vind de houdbaarheidsdatum op een verpakking altijd maar bullshit. Oké, de houdbaarheid van drie tot vier dagen van vlees en vis begrijp ik, omdat je er écht ziek van kunt worden als het bedorven is, maar in het geval van melk, frisdrank of broodjes? Het is gewoon zonde om iets weg te gooien als je het nog prima kan eten. Gewoon even ruiken of bekijken en als er een vreemde geur vanaf komt of het er gek uit ziet, dan pas weggooien.

Het artikel ‘Vertrouw op je neus’ dat op 22 maart in de weekendbijlage van De Telegraaf verscheen, sluit hier perfect op aan. De auteur schrijft hierin dat vóór 1981 mensen even aan een product roken als ze twijfelden of het was bedorven. Om de zin ‘Nu worden hele volksstammen panisch en zullen ze ook gesloten verpakking niet meer openen’ moest ik wel lachen, omdat ik hier wel een aantal van mijn vrienden en familieleden in herken en jij vast ook wel.

Witte schimmel is niet zichtbaar op yoghurt

Zuivel kun je vaak maar drie tot vier dagen in de koelkast bewaren en dan zou je het volgens het Voedingscentrum moeten weggooien. Ik kan me niet voorstellen dat je ziek kunt worden van melk- of kaasproducten die maar een dag over de houdbaarheidsdatum zijn. Bij mij geldt: ruikt de melk of de yoghurt nog goed, dan drink of eet ik het nog gewoon. Nu moet het natuurlijk niet te extreem worden, wat bij mij vaak wel het geval is. Zuivelproducten kun je vaak nog maximaal twee dagen na de houdbaarheidsdatum eten, mits het nog goed ruikt. Ik eet soms nog Griekse yoghurt die vijf dagen over de houdbaarheidsdatum is. Volgens mij is dat toch niet zo’n goed idee, vooral als je bedenkt dat (witte) schimmel op yoghurt waarschijnlijk niet zichtbaar is. Dat het er nog goed uit ziet en goed ruikt hoeft niet per se te betekenen dat het nog goed is.

Kilo’s brood weggooien

Bij brood kijk ik nooit naar de houdbaarheidsdatum. Wordt-ie taai, dan gooi ik mijn sneetjes in de broodrooster of het tosti-ijzer en als er echt schimmel ontstaat, dan pas gooi ik het weg. Wist je dat je brood eigenlijk maar vier dagen kan bewaren? En in de vriezer maar één maand? Als je die dagen zou aanhouden, dan zou je echt kilo’s brood per jaar moeten weggooien. Zeker als student, voor wie een heel brood eigenlijk net iets te veel is. Heb je ondanks alles nog steeds twijfels over het pak sap dat al twee weken in je koelkast staat? Ruik er gewoon even aan of schenk het in om het te bekijken. Rare geur of kleur: weggooien die handel.

Hoe lang je voedsel kunt bewaren, ligt natuurlijk ook hóe je het bewaart. Wij geven je hier 8 tips om je eten langer te bewaren.