SSH

Voor sociale beesten is SSH (Stichting Studenten Huisvesting) de beste optie. Voor € 12,50 kun je je inschrijven, en voor tien euro extra sta je ook meteen bij Woningnet (voor sociale huurwoningen) in het register. SSH heeft verschillende flats bij de Uithof en in de stad zelf. Een voordeel van de SSH-flats is dat je met veel studenten woont en je dus snel nieuwe mensen leert kennen. Met een bewijs van inschrijving van DUO kun je je inschrijven bij de SSH en hoe langer je ingeschreven staat, hoe groter de kans is dat je snel een kamer vindt.

Kamersites

Je kent vast de bekende kamersites als Studentenkamers.nl, en Kamernet.nl. Je kunt gemakkelijk zoeken naar kamers die voldoen aan jouw voorkeuren. Studentenkamers.nl is gratis, voor Kamernet betaal je € 30 per maand om onbeperkt te kunnen reageren op advertenties. Nadeel van deze websites is dat er zeker rond de zomer veel mensen reageren en je vaak geen reactie terug krijgt. In het beste geval word je uitgenodigd voor een reeks hospiteeravonden en helaas is aan deze vleeskeuring niet te ontkomen. Met een beetje doorzettingsvermogen en een flinke dosis zelfvertrouwen kom je zonder twijfel aan een kamer.

Facebook

Ook Facebook is een prima platform voor het vinden van een kamer. Zo zijn er groepen of pagina's zoals 'Kamer in Utrecht' en 'Zoekt: kamer in Utrecht'. Daarnaast kun je een oproepje op je tijdlijn plaatsen en je vrienden vragen je berichtje te delen. Stuur bekenden in de omgeving een berichtje en natuurlijk kun je altijd gebruik maken van #durftevragen. De grootste voordelen van Facebook: het is gratis en je kunt gemakkelijk een groot aantal mensen bereiken.

Anti-kraak

Heb je niet veel geld en wil je toch een groot woonoppervlakte? Anti-kraak geeft je de mogelijkheid om in je eentje of met een vriend een groot huis of pand in te trekken. Anti-kraakorganisaties zoals Camelot, Adhoc of Interveste bieden een groot aantal kamers en woningen aan. Een nadeel van anti-kraak wonen is dat binnen de kortste keren op straat kunt staanHet is maar de vraag of je ergens drie maanden of drie jaar kunt wonen en tegen die onzekerheid moet je maar net kunnen.

Makelaar

In Utrecht zijn verschillende makelaars die ook studentenkamers verhuren, zoals Domvast, Nederwoon, Maxxvastgoed en 4-freedom. Heb je een hekel aan hospiteren, dan is dit waarschijnlijk de beste optie. Daar staat wel tegenover dat je soms twee maanden huur aan borg en bemiddelingskosten kwijt bent.

Socius

Leegstaande kantoorpanden en maatschappelijk vastgoed worden steeds vaker omgetoverd in studentenflats. De bekendste hiervan in Utrecht is de zusterflat in Overvecht maar steeds meer panden worden beschikbaar gesteld. Je woont met tientallen studenten op een gang en deelt de keuken en douches. Samen klus je, verf je de muren en zorg je dat het gebouw bewoonbaar blijft. De beschikbaarheid van de panden verschilt en ligt tussen de 1 en 10 jaar. Op de website staat meer informatie over de panden.