Wees braaf

Het eerste en meest logische wat je kunt doen, is jezelf gedragen zoals jouw huisbaas dat wil. Dus niet roken op je kamer, geen ruzie met huisgenoten, huisdieren of andere rare verschijnselen. Daarnaast is opruimen in en rondom het huis uiteraard zeer gewenst. Hoe minder de huisbaas jullie moet controleren, hoe beter.

Vergeet je huur niet

Een belangrijk aspect in de relatie met je huisbaas is geld. Als hij op zijn bankafschrift ziet dat je de huur op tijd hebt overgemaakt, dan kan zijn geluk al bijna niet meer stuk. Is het je helemaal ontgaan en betaal je een paar dagen later, dan ontstaat er al enige irritatie. Tip: stel in dat het geld automatisch wordt overgemaakt, het liefst een paar dagen voor de deadline.

Meld problemen op tijd

Als er echt iets is dat meteen gerepareerd moet worden, een raam dat kapot is, een ernstige lekkage of een scheef hangende schuurdeur, meld het dan direct. Gaat hij niet in op gebreken of zegt hij dat het jouw fout is? Ga dan de discussie aan en stel hem op de hoogte van de rechten die je als kamerhuurder hebt, want die heb je! Op deze manier laat je zien dat je stevig in je schoenen staat en zal hij je in de toekomst minder snel in de maling nemen.

Update hem over de gang van zaken

Een huisbaas is niet voor niets huisbaas. Hij moet zich ontfermen over de huizen die hij in zijn bezit heeft. Omdat hij niet overal tegelijk kan zijn, vindt hij het vast niet erg om af en toen een update te krijgen. Eén persoon zendt eens in de zoveel tijd een e-mail naar de huisbaas over hoe het er in huis aan toe gaat – is er nog belangrijke post binnengekomen en zijn er eventuele gebreken (en als die gebreken door een derde partij worden gefikst: laat dan ook even weten wanneer het weer goed is).

Selecteer je huisgenoten

Komt er binnenkort een kamer vrij in het huis? Zorg dan dat de volgende bewoner iemand is die fatsoenlijk omgaat met de huisbaas. Stel op de hospiteeravond bijvoorbeeld de vraag: “Hoe is je ervaring met jouw vorige huisbazen?” Het antwoord kan doorslaggevend zijn.
Beeld: Pixabay/Stokpic