Hoogte startsalarissen
Zoals je misschien wel zou verwachten verschilt het gemiddelde startsalaris nogal tussen de vele studies die er aangeboden worden. Laat je hier niet door afschrikken want iedereen begint aan het begin van z’n werkende leven onderaan de financiële ladder. Gedurende de jaren zal jouw salaris ongetwijfeld nog gaan groeien.

HBO:
De HBO startsalarissen zijn vergeleken met de referentiestudie communicatie, waarvan afgestudeerden een vrijwel perfect landelijk gemiddeld startsalaris krijgen.

Het meest: De studies met de beste salarisvooruitzichten op dit moment zijn verloskunde (+55%), mondzorgkunde (+30%) en fysiotherapie (+28%).

Het minst: HBO’ers die afstuderen aan de kunstacademie (-18%) of die hun diploma in communicatiesystemen (-17%) hebben gehaald, verdienen gemiddeld het laagste startsalaris.

WO:
De startsalarissen van WO-studies zijn vergeleken met de referentiestudie Rechten, waarvan afgestudeerden landelijk gezien een vrijwel perfect gemiddeld startsalaris krijgen.

Het meest: In het WO zijn de afgestudeerde tandartsen (+87%) verreweg de meest verdienende starters. Verder zijn de studies geneeskunde (+13%) en bewegingswetenschappen (+7%) aan te raden als je graag een bovengemiddeld startsalaris wil krijgen. Kanttekening daarbij is wel dat je met de medische studies gemiddeld wat langer bezig bent.

Het minst: Praktisch alle alfa-studies (variërend tussen -10% en -17%) evenals de kunst- of cultuurstudies (-21%) bieden het minst gunstige vooruitzicht wat betreft het startsalaris na het afronden van de studie.

Tijd werkloos
Helaas zal niet iedere afgestudeerde meteen in september al een vaste baan hebben. De Nederlandse arbeidsmarkt kan ook logischerwijs niet ieder jaar in de zomer plotseling vele duizenden nieuwe werknemers huisvesten. Zorg er dan ook voor dat je een bijbaantje hebt totdat je je vaste baan vindt. In 2016 is de kans dat je binnen 18 maanden na je afstuderen een vaste baan vind, voor zowel academici als hbo’ers slechts 30%. 

De cijfers achter de genoemde studierichtingen zijn het aantal maanden dat een afgestudeerde gemiddeld zoekt naar een vaste baan.

HBO:

Het langst: Doorgaans moet je het langst wachten op een baan wanneer je afstudeert in social work (6.5), de kunstacademie (7), muziek (8.7) culturele en maatschappelijke vorming (9) of creatieve therapie (9.5).

Het kortst: Het snelst vind je een baan als je afstudeert in werktuigbouwkunde (1.5), bedrijfskunde & management (1.5), constructiestudies (1.7), mondzorgkunde 1.7) en fysiotherapie (1.8)

WO:

Het langst: Je zoektocht naar een baan zal gemiddeld langer duren wanneer je afstudeert in letterkunde en talenstudies (9.4), internationale betrekkingen (10.6), kunst- en cultuurstudies (11.7), Internationaal en Europees recht (12) of archeologie (18).

Het kortst: Wanneer je afstudeert in elektrotechniek (3), milieuwetenschappen (3), tandheelkunde (3.3), een universitaire lerarenopleiding (3.3) of fiscaal recht (3.9), dan vind je doorgaans het snelst een vaste baan.

Een hoog startsalaris is natuurlijk leuk en je wilt uiteraard niks liever dan meer verdienen dan je vrienden, maar pin jezelf er niet op vast. Iedereen met een HBO- of WO-diploma op zak kan rekenen op een leuk startsalaris. Je gaat meer verdienen dan je ooit hebt verdiend met een bijbaantje en ineens is een eigen huisje of appartement een erg reële optie. Ga dus vooral een studie doen die je echt leuk vind, en dan vallen de puzzelstukjes later vanzelf allemaal wel in elkaar.