Puntensysteem

Een van de simpelste manieren om te kijken of je teveel betaalt, is door gebruik te maken van het puntensysteem. Meet je kamer goed op en beantwoord de vragen op deze website. Er worden punten toegekend voor de grootte van je kamer en de faciliteiten die je kamer heeft. Zo krijg je ook meer punten als je een eigen wastafel hebt, je centrale verwarming hebt en als het huis of de kamer een balkon heeft. Ook krijg je meer punten als je in een monumentaal pand woont.

Ook niet geheel onbelangrijk: er zijn ook factoren die ervoor zorgen dat er punten afgetrokken worden: als je op de vijfde verdieping of hoger woont in een gebouw zonder lift kost dat bijvoorbeeld 5 punten. Zijn je ramen hoger dan 1,6 meter boven de vloer? Dat kost ook weer 10 punten. Naast het spoor wonen heeft ook weer zijn voordeel: als je geluidoverlast hebt van trein- of vliegverkeer trekt de checklist 15 van je punten af. Er zit een maximum aan de hoeveelheid punten die je van je opgetelde punten af kunt halen, maar dan moet je wel een heel erg crappy kamer hebben om dat te behalen.

Wat nou als je te veel betaalt?

Stel, je hebt de vragen beantwoord en het bedrag dat er uit komt is minder dan wat je nu betaalt (let wel: de kale huur van je kamer). Het beste wat je nu kunt doen is in gesprek gaan met de verhuurder van je kamer, zo geef je hem of haar de mogelijkheid dit recht te zetten of eventueel in gesprek te gaan over de prijs. De verhuurder kan zelf ook het puntensysteem langsgaan, om te kijken of je gelijk hebt. Komen jullie er niet uit? Je kunt dan contact opzoeken met de Huurcommissie. Die helpt vervolgens verder door iemand te sturen die je kamer gaat bekijken en de prijs vast gaat stellen.

Huurcommissie

Woon je minder dan een half jaar in je woning? Als je twijfelt over de prijs van je kamer of studio kun je de Huurcommissie inschakelen om te kijken hoeveel je daadwerkelijk moet betalen voor je kamertje. Nadat je een verzoek ingediend hebt, stuurt de Huurcommissie een brief naar jou en je verhuurder. Hierin staat aangegeven wanneer de kamer bekeken gaat worden. De Huurcommissie maakt zelf ook gebruik van het puntentellingssysteem en bekijkt tegelijkertijd de onderhoudsgebreken in een huis. De Huurcommissie stuurt na het bezoek een brief met daarin de nieuwe huurprijs. Deze uiteindelijke huurprijs gaat per direct in. Heb je in het verleden te veel betaald en wil je het geld terug? Hier zul je zelf achteraan moeten gaan. De Huurcommissie kan er ook voor kiezen om je huur tijdelijk te verlagen, als er bijvoorbeeld achterstallig onderhoud is. Totdat je huisbaas dit repareert, betaal je maandelijks een lager bedrag.

Te hoge servicekosten

Soms is de huurprijs van een kamer niet hoog door de kale huurprijs, maar door de servicekosten die om de hoek komen kijken. Op de servicekosten én jaarafrekening mag de huisbaas géén winst maken. Je hebt al het recht om te vragen naar alle uitgaven. Bij servicekosten moet je denken aan kosten voor gas, water, energie, kosten van de huismeester, administratie, schoonmaak- en herstelwerkzaamheden en onderhoud van gemeenschappelijke ruimtes. Als je kamer gemeubileerd is, kan dit ook verrekend worden in de servicekosten.

Let ook op kosten die de huisbaas zelf moet betalen; zo mag hij of zij schilderwerk, grote reparaties of de installatie en onderhoud van de intercom niet verrekenen bij de servicekosten. Kijk ook goed naar dubbele bedragen, in je servicekosten zit bijvoorbeeld onderhoud van de lift, als deze gerepareerd wordt, hoef je dus niet nog een keer te betalen. Ga zoals altijd eerst in gesprek met je huisbaas. Komen jullie er niet uit? Ook hiervoor kun je de Huurcommissie inschakelen. Het is hierbij wel van belang dat je nog in de betreffende kamer woont. De Huurcommissie gaat kijken in de administratie van je huisbaas, om er zo achter te komen of de prijs van de servicekosten reëel is. De Huurcommissie kan beslissen dat jij te veel betaalt, maar ook dat het bedrag gelijk blijft of juist verhoogd moet worden. Dus pas wel op met te snel aan de bel trekken.

Jaarafrekening

Aan het eind van ieder jaar is de verhuurder verplicht een jaarafrekening te sturen naar de verhuurders. Heel belangrijk hierbij is dat de huisbaas geen winst mag maken op de servicekosten: elke cent die je te veel hebt betaald, hoor je terug te krijgen. Kom je er met de huisbaas niet uit? Ook hiervoor kan je een verzoek sturen naar de Huurcommissie. Er is sinds vorig jaar wel een minimumbedrag: je verzoek wordt alleen in behandeling genomen als het om een bedrag gaat dat hoger is dan € 36.

Huurverhoging

Het is mogelijk dat er een brief op de mat valt waarin staat dat de verhuurder van je kamerprijs wil verhogen. Geen enkele student heeft hier zin in, maar hier heeft iedere huisbaas een keer per jaar recht op. Ieder jaar wordt in juli een percentage vastgesteld, zoveel procent mag de huurprijs omhoog geschroefd worden. Huisbazen mogen vanaf 1 juli 2015 (tot en met 30 juni 2016) de kale huurprijs verhogen met 2,5%. De verhuurder moet twee maanden voordat hij de huur verhoogt jou op de hoogte brengen via een brief. Je hebt een maand de tijd om bezwaar te maken.
Als je bezwaar hebt gemaakt bij je huisbaas, kan hij ervoor kiezen om akkoord te gaan met het bezwaar. Als je huisbaas dit niet wil, kan hij een procedure starten via de Huurcommissie. Nu beslist de Huurcommissie of je terecht bezwaar hebt gemaakt. Geeft de Huurcommissie jou gelijk, dan blijf je gewoon je oude huurprijs betalen. Heeft je huisbaas gelijk gekregen? Dan moet je de hogere huurprijs betalen, plus € 25 voor de kosten van de procedure bij de Huurcommissie.

Nog twee dingen om op te letten

Als je huisbaas de huur wil verhogen, let op de volgende twee dingen: de verhoging van de huurprijs mag niet over de maximale prijs heengaan van het puntensysteem. Als tweede is belangrijk dat een huurverhoging alleen over de kale huur mag worden berekend. Heb jij in je contract geen opsplitsing tussen kale huur en servicekosten, dan mag je huurprijs niet verhoogd worden.

Bron: Huurcommissie