De Rotterdamse verenigingen zijn allemaal juist totaal verschillend van elkaar. Twee zelfs onwijs anders want in tegenstelling tot de rest zijn ze ongemengd, en hebben ze dus of alleen mannelijke, of alleen vrouwelijke leden.

Andere focus

Maar ook bij de rest kun je al meteen de verschillen opmerken. Zo is bij elke vereniging de focus heel anders, bij de een kan dat veel meer op het voeren van discussies en hiërarchie liggen, terwijl bij de ander die hiërarchie juist helemaal niet centraal staat en vrijheid en zelfontwikkeling de focus heeft. En weer een ander focust juist op het christelijke geloof, want ook al valt het misschien niet op, ook in het leven van sommige Rotterdamse studenten speelt religie een rol.

Verschillende sociëteiten 

En niet alleen de mensen uit wie de verenigingen bestaan maken deze verenigingsculturen uniek, ook de sociëteiten waarin zij huizen doen dat. Deze zijn verspreid van Kralingen tot de Oude Haven en hartje Rotterdam en soms wel honderden jaren oud. Ook de manier waarop deze zijn ingericht benadrukt het unieke karakter, sfeer en focus van iedere Rotterdamse studentenvereniging. Ligt de focus meer op de discussies? Dan zal de inrichting neutraler zijn dan bij een vereniging die meer focust op gezelligheid. En sommige verenigingen zijn zo groot dat het zijn werking heeft op de inrichting, die zal dan meer zijn ingericht met de focus op het aankunnen van grote groepen mensen.
 
Wat ik dus eigenlijk hier allemaal mee wil zeggen is: don't judge a book its cover. Leer de verenigingen kennen en dan kom je er vanzelf achter wat ze zijn, waar ze voor staan en of er eentje bij zit waar jij bij wilt.

Rotterdam_SW_Banner_large