Het zijn allemaal vragen die een planning vereisen als antwoord. Natuurlijk kan je lid worden van een vereniging en studeren. Universiteiten bevelen het vaak zelfs aan. Het is goed voor je sociale ontwikkeling, je kan er werken aan je cv en je maakt vrienden voor het leven. Maar hoe werkt deze combinatie dan?

Plannen = leven

Allereerst is het belangrijk om voor jezelf te bepalen hoe je je studententijd door wil gaan komen. Ben je van plan met zo hoog mogelijke cijfers te gaan slagen en in drie jaar je bachelor en één jaar je master binnen te slepen? Dan is het verstandig om te werken met strakke planningen. Zorg ervoor dat je je colleges en werkgroepen blijft volgen en alles komt goed. Verder zal je absoluut tijd over houden voor mooie avonden op je vereniging, maar wees verstandig en kies je momenten op basis van je planning. Plannen = leven!

Avondje doorhakken in de soos

Ben je meer een student die gewoon wil slagen en geen waarde hecht aan hoge cijfers, maar ook niet zit te wachten op langstuderen? Dan is de combi met een vereniging al helemaal een haalbare optie. Als je hiervoor kiest hoef je niet direct met de handen in het haar te zitten als je een keer een college gemist hebt door een avondje doorhakken in de soos, maar let wel op dat dit geen gewoonte wordt. 

Vaak komen studenten hier in het eerste jaar nog wel mee weg door alles op alles te zetten wanneer de tentamens dichterbij komen, maar hoe verder je komt, hoe lastiger dit blijkt. De zogeheten tweedejaarsziekte is een veel gezien fenomeen: tweedejaarsstudenten die vakken niet halen en hierdoor uitloop krijgen in de studie.

Maak je niet druk

Al met al hoef je je absoluut niet druk te maken over het samenvoegen van lidmaatschap bij een vereniging en je studie. Zoals ze clichématig zeggen: waar een wil is, is een weg. Ja, het is lastiger wanneer je voor het hoogst haalbare gaat op je studie, maar ook hier zijn genoeg succesverhalen over te vinden. Maak je niet druk, let op je planning, en alles komt goed!

 

Rotterdam_SW_Banner_large