Wellicht zat je uren per dag achter de piano, las je boek, na boek, of was je niet achter je spelcomputer weg te slaan. Je studententijd pleegt helaas nog al een aanslag op deze hobby’s. Er komt veel op je pad, en je passies blijven nastreven blijkt een stukje lastiger dan gedacht af en toe. Naast je colleges je sociale netwerk, de brakke ochtenden, en de dronken avonden is het soms moeilijk tijd te vinden om nog aan je hobby’s toe te komen.

Nieuwe indrukken

Daarentegen is het wel belangrijk dat je hier tijd voor maakt. Je krijgt als nieuwe student veel nieuwe indrukken. Nieuwe mensen die je leert kennen, een nieuwe studie, nieuwe vrienden, een biertje te veel, en uurtje slaap te weinig. Maar je hobby’s zeggen veel over je. Ze zijn een deel van je. Ik weet bijvoorbeeld van mezelf dat ik bijzonder chagrijnig wordt als ik meer dan een paar dagen niet achter de piano heb gezeten. Het kan een manier zijn om je hoofd leeg te maken en je te ontspannen.

Vergeet je hobby’s niet 

De tip die ik ze mee wil geven als je gaat studeren: vergeet je hobby’s niet. Laat alle indrukken je inspireren, maar laat ze niet wegnemen waar je hart ligt. Dus ook als is het soms lastig, leg een boek of ukulele op je toilet, ga al hardlopend naar de universiteit, of koop een handheld voor onderweg in het ov, maar vergeet je hobby’s niet!