1. Zweet je stress eraf 

Luie mensen horen dit waarschijnlijk niet graag, maar regelmatig sporten is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid. Ook mentaal levert het veel voordelen op wanneer je jezelf regelmatig in het zweet werkt. Lichamelijke inspanning zorgt er namelijk voor dat je nieuwe hersencellen aanmaakt. Ook zorgt het voor stofjes die een fijn en prettig gevoel opleveren. Ook niet verkeerd in de stressvolle tentamentijd, lijkt me zo.  

 

2. Laat de alcohol links liggen

Nog zoiets wat de meeste studenten niet graag horen: drink het liefst zo min mogelijk alcohol. Niet alleen beschadigt het je hersencellen, ook staat het de groei van nieuwe cellen in de weg. Al je inspanningen in de sportschool worden dus in één klap nutteloos gemaakt na een avondje in de kroeg. Zonde, toch? 

 

3. Koester je vrienden

Heb je een hechte vriendenkring? Lucky you! Dit levert namelijk enorm veel voordelen op: je voelt je geliefd en je hebt mensen op wie je kunt terugvallen en die je steunen. Het gevolg? Je ervaart minder stress. Prima excuus om je studieboeken een avondje aan de kant te duwen en erop uit te gaan met je beste vrienden. 

 

4. Speel computerspelletjes

Bij de voorbereiding voor je tentamens denk je wellicht niet meteen aan het spelen van computerspelletjes. Toch is uit onderzoek gebleken dat het spelen van computerspelletjes je concentratievermogen én ruimtelijk inzicht doet verbeteren. Last van concentratieproblemen? Ga dan gerust een uurtje soggen in de vorm van het spelen van computerspelletjes zonder je achteraf schuldig te voelen.

 

5. Stop met multitasken

Niemand – dus nee, ook vrouwen niet – kan multitasken. Het is wetenschappelijk bewezen dat ons brein niet geconcentreerd met twee of meerdere taken tegelijkertijd bezig kan zijn. Wanneer ons brein telkens van de ene naar de andere taak moet schakelen kosten de meest simpele taken twee keer zoveel tijd. Complexe taken, zoals dus het voorbereiden van een tentamen, nemen zelfs vier keer zoveel tijd in beslag. Focussen dus! 

 

6. Rekken en strekken

Regelmatig rekken en strekken kan helpen met het ontspannen en het loslaten van negatieve emoties. Ben je dus gefrustreerd omdat bijvoorbeeld het maar niet wilt lukken om de tentamenstof erin te stampen? Probeer dan eens een stretch- en/of meditatiemomentje in te plannen. Dit zal bijdragen aan innerlijke rust en het loslaten van deze negatieve emoties. Adem in, adem uit…

 

Bronnen: Albertsonnevelt.nlDevirieu.nlSkafit.nl