Als student zal je ook vast en zeker (meerdere malen) een sollicitatiegesprek moeten hebben om dat bijbaantje te krijgen waarmee je je extravagante levensstijl kan voortzetten. Hoe bereid je je voor op zo’n belangrijk gesprek? Dit is wat ik doe.

1. Standaardvragen

Bij ieder sollicitatiegesprek krijg je standaardvragen en misschien enkele bijzondere vragen (die je minder goed kan voorbereiden). Ik heb voor mezelf een documentje waarin ik antwoord heb op alle standaardvragen. Dit zijn vragen zoals “Wat zijn jouw positieve en/of negatieve eigenschappen?” en “Waarom zouden we jou kiezen?”. Deze vragen kan je bij de meeste sollicitatiegesprekken op dezelfde manier beantwoorden en dus kan je deze vooraf al voor jezelf uitwerken. 

2. Bijzondere vragen

Ook zal je bijzondere vragen krijgen, dat zijn vragen die uniek zijn per bedrijf waar je solliciteert. Ik zorg ervoor dat ik van tevoren weet waar ik nou precies solliciteer en wat er volgens de vacature van me verwacht wordt. Op deze manier weet ik bijvoorbeeld welke kwaliteit van mezelf het best tot zijn recht komt in de functie waar ik naar solliciteer.

3. Casual kleding

Wat ik graag draag naar sollicitatiegesprekken is een casual nette outfit. Denk daarbij aan een net overhemd, maar niet chiquer dan dat. Dit laat zien dat je de sollicitatie serieus neemt en zelf ook een serieuze werkhouding hebt, maar tegelijkertijd gemakkelijk en prettig in de omgang bent. Dit werkt bij de meeste niet al te formele baantjes.

4. Vervang je zenuwen

Dit sluit direct aan op puntje 3, je mentale houding. De meeste mensen zijn zenuwachtig voor een sollicitatiegesprek en dat geldt natuurlijk ook voor mij. Wat ik probeer te doen, is om het gesprek te zien als iets ‘leuks’. Ik ga ‘gewoon’ even kletsen met één of twee mensen die ik nog niet ken om te kijken of we het met elkaar kunnen vinden en of de baan bij mij past. Naast jezelf zijn en zo spontaan mogelijk even een babbeltje te maken kun je niets meer doen, de keuze ligt bij hen en daar kan jij niks aan veranderen. Zolang je je maar voorbereid hebt volgens puntje 1 en 2, waardoor je een soepel gesprek hebt.  

 

Meer van Rick

Meer van de andere Helden