Het zijn de herkenbare signalen en realisaties dat het voorlopig toch echt even gedaan is met de pret. Een wijs persoon vertelde mij eens het volgende: als je op stap gaat, verbruik je gedurende de nacht al je ‘blijheid’ op, zodat je de volgende dag enkel nog ellendigheid kan voelen (denk aan de kater). Zo werkt dat in januari ook. Waar december de maand is van gezelligheid, feest, familie en vrienden, is januari de zware maandag van het nieuwe jaar. 

 

De grauwe winter begint echt

In december barst het van de feestdagen en gezelligheid, wat vele mensen en organisaties gebruiken om het leven binnen en op straat te voorzien van feestelijke verlichting, gezellige muziek en kleurrijke versieringen.

Dergelijke afleidingen zorgen ervoor dat je niet zo geconfronteerd wordt met de sombere, grauwe realiteit van de winter. Wanneer het laatste vuurwerk echter is afgeschoten, verdwijnt al die gezelligheid als sneeuw voor de zon en zal je er toch echt aan moeten geloven - het is winter.

 

Goede voornemens? Laat maar.

“Goede voornemens werken niet. Als je iets zo belangrijk vindt dat je het aanvoert als jouw goede voornemen, dan had je zoiets voor oud en nieuw ook al wel gedaan.” En zo is het eigenlijk maar net. Een goed voornemen stemt je gelukkig, het vooruitzicht op verbetering, en dat is een prettig gevoel. Maar in negen van de tien gevallen realiseer je je al na een week in het nieuwe jaar dat er niks wezenlijks gaat veranderen.

 

Het aanzicht van jezelf in de spiegel

“Je komt niet aan tussen kerst en oud & nieuw, maar tussen oud & nieuw en kerst”, aldus een collega van mij na het ontdekken van een berg vreterij in onze kerstpakketten. Zit misschien wat in, maar als je in januari voor de spiegel gaat staan, zal je toch versteld staan over wat de feestdagen met een menselijk lichaam doen.

Uit eten, kersthapjes, chocoladeletters, gourmetten, vele drankjes en feestjes: de hele maand december is een lopende band aan calorieën. Heel fijn dat je begin december al met het idee komt om in het nieuwe jaar meer te gaan sporten, maar voor je daar goed en wel aan kunt beginnen, zitten er al wat extra kilo’s aan je vastgekleefd.

 

Geen feestdagen binnenkort

In december (en vooruit, ook nog een stukje januari) heb je bovenal kerstvakantie. Daarnaast zijn er ook meer dan genoeg gezellige, sociale bezigheden met sinterklaas, kerst en oud & nieuw. Maar vanaf januari is ook dat klaar. De eerstvolgende feestdag waarop je als student weer college kan skippen en kan feestvieren, is pas met carnaval, op 26 februari. Dat wordt dus braaf studeren de komende tijd.